Kosor o nezaposlenosti: Danas joj nisu krive ovce, nego oni što "žicaju" socijalna prava

Foto: Damjan Tadić (Cropix)

"MNOGI su se prijavili na Zavod zbog uvjerenja o dječjem doplatku i zbog toga  jer žele sudjelovati u popisu stanovništva", bio je današnji komentar premijerke Jadranke Kosor kada su je upitali za komentar kako objašnjava da je na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje trenutno prijavljeno rekordnih 334.378 nezaposlenih Hrvata dodajući kako apsolutno odbija bilo kakve insinuacije da je Vlada skrivala brojku nezaposlenih.

Premijerka Kosor rekla je kako bi prikrivanje takve brojke bilo - glupo.

Kosor: Očito nije turistička sezona

"Ne vidim zašto bi Vlada imala korist od skrivanja broja nezaposlenih", rekla je premijerka Kosor na sjednici Vlade dodajući kako je veći broj nezaposlenih za Zavoda osim onih što "žicaju" socijalna prava i činjenica da je najveći broj ljudi na Zavod je došao iz tvrtki koji se bave turizmom.

"Očito nije turistička sezona", pojasnila je Kosor najavljujući kako će se ovih dana resorni ministri uputiti prema Zavodu za zapošljavanje kako bi zajedno s čelnicima HZZ-a dodatno proanalizirali podatke. Potpredsjednik Vlade Petar Čobanković i prije dodatne analize samouvjereno je dao svoje mišljenje o rekordnom broju nezaposlenih.

Dalić: Bit će bolje, Popijač i sad smo dobro

"Ima onih koji nisu zainteresirani za ulazak u radni odnos. Prije svega to je zato jer kao nezaposleni ostvaraju socijalna prava od dječjeg doplatka  pa do besplatnog gradskog prijevoza", objasnio je Čobanković.

"Kada počne turistička sezona taj će broj biti puno manji", objašnjavala je pak Martina Dalić ministrica financija dodajući da je posljedica ovakvog broja nezaposlenih kriza. Ministar gospodarstva Đuro Popijač pokušao je reći da smo negdje u europskom rangu s obzirom da nam je anketna nezaposlenost negdje oko 12 posto. Prema Domagoju Miloševiću, potpredsjedniku Vlade zaduženog za investicije računica velikog broja je jasna jer je ona samo posljedica - rigidnog radnog zakonodavstva.

Milinovićev poučak

Kao i u većini slučajeva do sada, najoriginalniji bio je ministar zdravstva Darko Milinović koji je problem nezaposlenosti objasnio na primjeru - otpremnine.

"Recimo čovjek dobije 120.000 kuna otpremnine i onda se prijavi kao nezaposleni. Tako on ima za životne potrebe za dvije godine pa se prijavi na Zavod", objašnjavao je čovjek koji je zadužen za zdravstvo u Hrvata. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara