Kosor o slovenskoj blokadi: Ako sam se dogovorila s Pahorom, dogovorit ću se i s Janšom

Tekst: I.Ka., J.Š., I.Kri.
Foto: Marko Mišević, Davor Pongračić (Cropix)

SA 51,5 posto za i 48,5 posto protiv Slovenija je jedva prihvatila Arbitražni sporazum kao način rješavanja graničnog spora s Hrvatskom. Neslužbeni su to rezultati referenduma koji su izašli u 21.30 sati. Slovenci su se nevoljko odlučili za arbitražu iako je njihov premijer Borut Pahor u nekoliko navrata isticao strah da će Slovenija pasti u nemilost zemalja članica EU-a odbije li sporazum.

I mada se na početku prebrojavanja glasova činilo kako će susjedi glatko prihvatiti arbitražu, daljnji tijek prebrojavanja glasova protekao je u napetoj atmosferi. Prvih šest posto prebrojenih glasova davalo je rezultat od 66 posto građana za sporazum i 34 posto protiv. No, razlika se zatim počela dramatično smanjivati. Nešto prije 21 sati bila je na 51,5 posto za i 48,5 posto protiv Arbitražnog sporazuma, a isti se rezultat zadržao do 21.30, kada su prebrojeni gotovo svi glasovi.

Referendumu je pristupilo 720.723 građana Slovenije ili 42,28 posto biračkog tijela, najviše u Ljubljani, najmanje u Ptuju. Slovenska Državna komisija je do zatvaranja birališta zabilježila 70 slučajeva kršenja predizborne šutnje. Službeni rezultati glasanja znat će se 14. lipnja, kada će se skupljenim glasovima pribrojiti i oni koji će stići poštom iz inozemstva.

Kosorica nije htjela kalkulirati o rezultatima referenduma

Premijerka Jadranka Kosor u izjavi za HRT kazala je kako ne želi ulaziti u kalkulacije o rezultatu referenduma. "To je unutarnja stvar Slovenije", kazala je.

Dodala je i kako se čula sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom: "Razgovarala sam s premijerom Pahorom. Rekao mi je da ništa više neće priječiti ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Odvojili smo hrvatske pregovore od rješavanja graničnog pitanja".

"Pred regijom je svijetla budućnost"

Jučer su u Sloveniji od 7 sati bila otvorena birališta za glasanje na referendumu o Arbitražnom sporazumu. Na referendumsko pitanje "Jeste li za to da se prihvati zakon o ratifikaciji Arbitražnog sporazuma između Vlade Republike Slovenije i Vlade Republike Hrvatske, koji je 19. travnja prihvatio parlament?", glasači su svoj glas mogli dati do 19 sati.

U 9 sati po lokalnom vremenu otvorila su se glasačka mjesta i u 34 diplomatsko-konzularna predstavništva, i to do 17 sati.

"Ako referendum bude pozitivan, pred nama je svijetla budućnost ne samo za Sloveniju, već i za Hrvatsku i cijelu regiju", kazao je slovenski premijer Borut Pahor nakon što je glasao u općini Šempeter.

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk na glasanje je došao sa suprugom. Tom je prilikom izjavio kako se nada da će mnogo birača izaći na referendum, kao i da očekuje da će rezultati biti pozitivni.

Politika mira i prijateljstva

Odmah nakon prvih neslužbenih rezultata referenduma, oglasili su se i iz Ureda predsjednika Ive Josipovića. U priopćenju stoji kako predsjednik smatra da je uspjeh referenduma o arbitraži važna pobjeda za Sloveniju, Hrvatsku i Europu.

"S jedne strane, rezultat referenduma potaći će očigledan uzlazni trend prijateljskih odnosa Hrvatske i Slovenije. S druge strane, slovenska podrška omogućuje Hrvatskoj da završi pristupne pregovore bez opterećenja problemom granice koji će svoje rješenje naći u arbitraži", ističe se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju kako je pozitivan referendum doprinos konceptu proširenja Europske unije koji obuhvaća Hrvatsku, a u budućnosti i sve zemlje jugoistočne Europe. U priopćenju se ističe i kako je Josipović razgovarao večeras s predsjednikom Republike Slovenije Danilom Türkom i premijerom Borutom Pahorom te im čestitao na uspješno provedenom referendumu i politici mira i prijateljstva koju vode.

Barosso: Važan korak naprijed

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pozdravio je pozitivan  ishod referenduma o Arbitražnom sporazumu u Sloveniji te je naglasio da je to "važan korak naprijed". "Pozdravljam potporu koju su Slovenci dali Arbitražnom sporazumu", kazao je u izjavi za javnost. Predsjednik komisije naglasio je da rješenje ovog pitanja je važan signal za regiju i odnose između Slovenije i Hrvatske.

Janša: Crni dan za Sloveniju

Janez Janša, predsjednk opozicijeske stranke SDS-a nakon jučerašnjeg referenduma kazao je da je to za "Sloveniju crn dan i da nikako ne razumije one, koji o jučerašnjem danu govore kao o lijepom i povijesnom".

Zmago Jelinčić komentirao je ishod referenduma riječima: "Oni koji su glasali za, uskoro kad budu išli na more, vidjet će promjene", prenosi slovenski Politikis.

"Poruka ohrabrenja svim državama regije"

"Mislim da se jučerašnjim danom okreće nova stranica  u odnosima, ne samo između Slovenije i Hrvatske, nego i važna poruka ohrabrenja za sve države naše regije", kazala je danas Jadranka Kosor te izrazila zadovoljstvo rezultatima slovenskog referenduma.

Kosor se pohvalila kako je od potpisivanja Sporazuma o arbitraži otvoreno i zatvoreno više poglavlja nego u četiri godine prije dogovora. Uz to je pozvala i slovenske turiste da dođu na naše more te da ih očekujemo dobrosusjedski. "I njihova odluka s referenduma je dobrosusjedska", kazala je Kosor i napomenula da će Slovenci i Hrvati vječno živjeti zajedno. Pozitivan ishod referenduma nazvala je win-win situacijom.

Premijerka je odgovarajući na pitanje novinara što će poduzeti vezano uz Janšine najave da će blokirati naš ulazak u EU kazala da još ima vremena za razgovor o tom pitanju. Najavila je da će pregovarati s Janšom, jer su oni iz "iste političke obitelji". I HDZ i Janšina stranka su članice Europske pučke stranke.

"Ako sam se dogovorila s Pahorom, dogovorit ću se i s Janšom", zaključila je Kosor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara