Kosor: Objavljujemo rat mafiji

ORGANIZIRANI kriminal i njegovo sprječavanje bila je glavna tema u kojoj su u večerašnjoj emisiji Otvoreno raspravljali potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, državni tajnik za pravosuđe Dražen Bošnjaković, odvjetnik Veljko Miljević, potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina, sudac Vrhovnog suda Ranko Marijan, kriminalist Dubravko Klarić i austrijska odvjetnica generala Zagorca Elizabeth Rech koja se uživo javila iz Beča.

"Prije svega želim izraziti sućut obitelji koja je podnijela gubitak koji sve drugo stavlja u prvi plan", kazala je Rech i nastavila: "Mi smo uvijek govorili da postoji mogućnost da se nešto ovako dogodi ako se moj klijent izruči, ali nisu nas slušali. Sada, kad pogledam trenutak u kojemu je Ivana Hodak ubijena, moram reći da je procjena bila ispravna". Rech je dodala kako je odmah zatražila zaštitu za obitelj generala Zagorca i alarmirala službene institucije u Austriji, kao i Europsku komisiju. "Bez obzira tko je dao nalog za ubojstvo ili tko je izvršio taj čin, sad je jasno da mog klijenta nije trebalo izručiti. Ovo ubojstvo je poruka ne samo njemu nego i slobodnom odvjetništvu", kaže Rech.

"Hodakova obitelj je trebala biti pod zaštitom"

Jedan od vodećih hrvatskih kriminalista Dubravko Klarić nije želio špekulirati radi li se u slučaju ubojstva Ivane Hodak o mafijaškoj likvidaciji (iako ga je takvim već okarakterizirao i premijer Sanader), ali priznao je da sve ukazuje na profesionalca. "No, danas dosta ljudi zna baratati vatrenim oružjem, a i kad je u pitanju osveta ili neki drugi svirep motiv postoji mogućnost da će ubojica pokušati iskriviti situaciju da zbuni javnost", rekao je Klarić.

S njim se slaže i Veljko Miljević, koji je Zagorčevoj odvjetnici poručio da "nitko ozbiljan ne može reći da je ovo poruka dok se sve činjenice ne utvrde". Miljević kaže da je prerano vući takve paralele, ali i pita se zašto nisu na vrijeme poduzete mjere koje bi to spriječile. "Zagorca nije trebalo izručiti ako je njegov odvjetnik još ranije isticao da postoji opasnost. A kad ga se već izručilo, trebale su se provesti opsežne mjere da se nešto ovako ne dogodi niti odvjetniku koji ga brani, niti članovima njegove obitelji", vjeruje Miljević koji smatra kako su iskusni policijski operativci morali predvidjeti da će Hodakovoj obitelji biti potrebna zaštita.

"Vlada pala na ispitu borbe protiv organiziranog kriminala"

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina vrlo je oštro napao aktualnu vlast. "Cijeloj je javnosti jasno da je Vlada pala na ispitu borbe protiv organiziranog kriminala. To uostalom pokazuju i ova brzopotezna smjenjivanja. A i imenovanja nešto govore", kaže Komadina te podsjeća kako su se HDZ-ovci u saborskoj raspravi o sigurnosti branili statistikom. "Statistika od 75 posto riješenih zločina zavarava, jer je to opći kriminalitet. A i taj prosjek drži okolna Hrvatska, s obzirom da se u Zagrebu rješava tek 52 posto kriminala. No, ono što posebno zabrinjava, je što ukupni organizirani kriminal čini samo 25 posto od ukupne otkrivenosti, a sam vrh organiziranog kriminala tek dva do tri posto", otkriva Komadina i pita se zašto se taj "fantomski zakon" piše tek večeras, odnosno što je Vlada po tom pitanju radila zadnjih pet godina.

Jadranka Kosor odgovara kako je Vlada djelovala i dosad, ali ipak priznaje kako je ovo "kap koja je prelila čašu". "Otvoren je rat protiv podzemlja, protiv mafije i svima koji su sposobni za ovakva djela želimo poručiti da se to ne može tolerirati", rekla je potpredsjednica Vlade prije nego je poručila Komadini da se ne želi upuštati u raspravu s oporbom, ali ipak nije mogla odoljeti porivu da uđe u čitav niz retoričkih figura s ciljem "spuštanja na zemlju" svog političkog protivnika. I kojima nije rekla apsolutno ništa.

Potrebno razviti mrežu doušnika

Dražen Bošnjaković istaknuo je kako je sada ključno proučiti iskustva drugih zemalja koje su imale ili imaju slične probleme i shodno tome odrediti daljnji tijek akcije. Nije želio odgovoriti na pitanje koja je najslabija karika u lancu borbe protiv kriminala, rekao je samo da je zadovoljan situacijom u pravosuđu, a to je potvrdio i sudac Ranko Marijan. Klarić je, pak, imao nekoliko korisnih savjeta za svoje kolege u policiji. "Mislim da treba poraditi na prikupljanju informacija, doušnicima ako ih želite tako nazvati i čini mi se da je to vlada prepoznala. Također, treba istaknuti da Hrvatska nije otok što se organiziranog kriminala tiče, već smo dio međunarodne scene".

Zagorec će angažirati drugog odvjetnika?

Riječ je bilo i o samoj obrani generala Zagorca, za kojeg Miljević smatra da je sada "povrijeđena i oštećena", jer je očito da Zvonimir Hodak u narednom razdoblju neće na njegovom slučaju dati ono što bi inače mogao. Iako će Hodak, prema posljednjim informacijama, ostati Zagorčev odvjetnik, Elizabeth Rech je natuknula suprotno. "Načelno vjerujem svojim kolegama. Odvjetnik je tu da svog branjenika brani na svaki raspoloživi način. Doduše, onome tko se nalazi u ovakvoj situaciji je potrebna velika hrabrosti i izdržljivost. Nadam se da u Hrvatskoj postoji takav odvjetnik", rekla je Rech.

Miljević se slaže da bi za Zagorca možda bilo najbolje angažirati drugog odvjetnika. "U Hrvatskoj ima nekoliko odvjetnika koji mogu preuzeti ovaj slučaj, iako je prerano za takve špekulacije. No, obrana generala Zagorca u ovom trenutku trpi. Kolega Hodak je profesionalac i on nije preko noći zaboravio pravo, ali sigurno nije psihički spreman iznijeti teret takve obrane", zaključuje Miljević.

J.C.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara