Kosor prijeti tužbom: Laži i klevete Stankovića povrijedile su mi dostojanstvo, čast i ugled!

Tekst: Petar Vidov
Foto: Boris Kovačev / Cropix

JADRANKA KOSOR je, kako Index neslužbeno doznaje, sasvim pukla kad je u današnjem izdanju emisije Nedjeljom u 2 vidjela Dragu Pilsela. Nesuđeni predsjednikov savjetnik bez pardona je ismijavao premijerku, a ponovo se povukla i priča o braći Drobac, nekadašnjim vlasnicima stana u kojem danas živi predsjednica Hrvatske vlade.

> Pilsel kao Kosorica: Žao mi je braće Drobac, Hrvatska će im se iskupiti

Navodno je premijerka Kosor osobno reagirala te zatražila demantij i ispriku u središnjem Dnevniku. Tončica Čeljuska, urednica Dnevnika, rekla nam je da nju nitko nije kontaktirao s informacijama o demantiju. Glasnogovornik HRT-a Danko Družijanić potvrdio nam je da je iz Vlade stigla reakcija na današnju Stankovićevu emisiju, ali reagiranje neće biti objavljeno u središnjem Dnevniku.

Reagiranje će biti objavljeno idući tjedan

"Reagiranje na tvrdnje izrečene u današnjoj emisiji Nedjeljom u 2 bit će sukladno Zakonu o medijima objavljeno u idućoj emisiji za sedam dana", rekao nam je Družijanić. O sadržaju reagiranja nije mogao ništa otkriti prije nego što ono idući tjedan bude objavljeno u Stankovićevoj emisiji. Komentar iz premijerkinog ureda nismo uspjeli dobiti jer se glasnogovornici Zlatko Mehun i Martina Banić ne javljaju na telefon.

U večernjim satima našoj redakciji javili su se pravni zastupnici Jadranke Kosor, Odvjetničko društvo Šeparović, Špehar i Gavranić. Kosorica preko svojih odvjetnika optužuje Aleksandra Stankovića za klevetu i tvrdi da je svjesno iznio lažnu informaciju.

Kosor preko odvjetnika proziva Stankovića za laž i klevetu!

Odvjetnici Jadranke Kosor poručuju da je "Stanković sudbinu jedne nesretne obitelji povezao izravno s gospođom Kosor, konstruirajući tezu da je obitelj Drobac izbačena iz stana u Zagrebu kako bi gospođa Kosor uselila u isti". Također navode da je "Stanković iznio neistinitu tvrdnju da je gospođa Kosor predmetni stan stekla i otkupila nezakonito".

No, premijerku je posebno zasmetao igrokaz koji su u emisiji priredili Stanković i Pilsel. Pilsel je naime u razgovoru "glumio" Jadranku Kosor odgovarajući na Stankovićeva pitanja iz njene perspektive. "Svi navodi izneseni u emisiji u cijelosti su neistini, krajnje zlonamjerni i izraz su dosad nezabilježenog neprofesionalizma, jer nikada u praksi nije viđeno da se jedna emisija u formatu urednik - gost vodi samo radi blaćenja treće osobe, u ovom slučaju gospođe Jadranke Kosor. Za napomenuti jest da gospođu Kosor nitko prije emisije nije kontaktirao, niti tražio komentar na temu koja se pripremala", navodi se u priopćenju koje potpisuje odvjetnica Ivana Špehar.

Povrijedili "dostojanstvo, čast i ugled" premijerke

Odvjetnici premijerke Kosor još jednom ističu kako je ona svoje stanarsko pravo na stan u Šeferovoj 4 stekla u skladu sa zakonom, što je nedavno potvrdio i DORH. Stankovića Kosor optužuje za klevetu, a njeni odvjetnici ističu kako će javna televizija i voditelj emisije Nedjeljom u 2 morati odgovarati.

"Novinar Aleksandar Stanković svojim je postupanjem ostvario sva bitna obilježja kaznenog djela klevete jer je iznio neistinite tvrdnje uvredljivog i klevetničkog sadržaja, koje su višekratno argumentirano demantirane, što je njemu bilo poznato, a namjera mu je bila isključivo naškoditi časti i ugledu gospođe Jadranke Kosor. Hrvatska televizija, zbog postupanja svog novinara, odgovorna je temeljem Zakona o medijima, za štetu prouzročenu gospođi Kosor zbog povrede prava osobnosti s obzirom da joj je povrijeđeno dostojanstvo, čast i ugled", poručuje odvjetničko društvo koje zastupa premijerku uz napomenu da će o ovom slučaju biti informirano Vijeće časti HND-a i Programsko vijeće HRT-a.

Trese se stolica v.d. glavnog urednika?

Prema informacijama koje je dobio Index, Kosorica je još za vrijeme emisije nazvala v.d. glavnog urednika Informativnog programa HRT-a Renata Kunića i tražila da se u središnjem Dnevniku objavi demantij Pilselovih navoda, te zaprijetila tužbom. Tko će biti akteri sudskog progona zasad nije poznato; sasvim je sigurno da će se Kosorici na meti naći HRT, a ne isključuje se ni mogućnost da će tužiti i Dragu Pilsela i Aleksandra Stankovića.

Naši izvori nas također uvjeravaju kako nije sigurno da će Kunić nakon premijerkinog poziva još dugo ostati na poziciji v.d. glavnog urednika HRT-ove informative. Podsjećamo, Kunić je na tu poziciju došao nakon što je dužnosti razriješena Hloverka Novak Srzić, a popunjava je samo privremeno dok ne bude izabran novi glavni urednik.

Jutarnji list objavio pa uklonio tekst o Kosoričinom pritisku na HRT

Spomenimo i da je posebno zanimljiv način na koji se informacija o Kosoričinoj reakciji na Pilselovo gostovanje u Nedjeljom u 2 širila hrvatskim medijskim prostorom. I iz njega nestajala. Nedugo nakon što je Index prvi objavio informaciju da je premijerka kod v.d. glavnog urednika Renata Kunića reagirala zbog Stankovićeve emisije, sličan se tekst pojavio i na portalu Jutarnjeg lista.

Tekst novinarke Klare Rožman, u kojem se također navode neslužbene informacije da je Kosor osobno kontaktirala Kunića, na portalu Jutarnjeg lista kratko vrijeme bio je udarna vijest (kao što se vidi u priloženom screenshotu), da bi zatim s njega nestao. "Vijest smo uklonili zato što nismo s HRT-a mogli dobiti potvrdu da je to točno", rečeno nam je u web redakciji Jutarnjeg lista kad smo ih upitali zbog čega je tekst najprije objavljen pa zatim uklonjen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara