Kosor "tihom diplomacijom" rješava i blokade Velike Britanije i Nizozemske

Tekst: I. Ćimić
Foto:Miroslav Martinić (Cropix)/AFP

"ODLUČNI smo za daljnjom čvrstom suradnjom i u tom ću smislu sljedećih dana povući neke dodatne poteze o kojima u ovom trenutku ne mogu govoriti", naglasila je danas premijerka Jadranka Kosor za vrijeme današnjeg posjeta Bjelovaru u povodu Dana Grada odgovarajući na novinarske upite vezano za jučerašnji sastanak sa Sergeom Brammertzom, tužiteljem Međunarodnoga kaznenoga suda za bivšu Jugoslaviju.

Blokirani od ožujka

Podsjetimo, Hrvatska je i dalje ostaje blokirana na putu prema Europi od grupe zemalja na čelu s Velikom Britanijom i Nizozemskom u poglavlju "Pravosuđe i temeljna prava" i to zbog nedovoljne suradnje s Haagom. Riječ je o takozvanim "topničkim dnevnicima" iz razdoblja vojnoredarstvene akcije Oluja, a koje haško tužiteljstvo smatra izuzetno bitnim u procesu koji se vodi protiv generala Ante Gotovine.

Blokada traje od ožujka ove godine, a Brammertz je u lipnju pred UN-om ponovno za Hrvatsku dao negativnu ocjenu. Brammertz je pohvalio priznanje službenog Zagreba da od traženih 98 postoje 23 dokumenta, no isto tako neprestano spominje činjenicu kako Vlada do sada nije dostavila nijedan dokument Haagu.

Šutnja o potezima

Blokadu pretpristupnih pregovora u tom poglavlju čini se da je Kosor ponovno spremna rješavati tihom diplomacijom kao što je to bio slučaj i sa Slovenijom i to daleko od očiju javnosti. Valja podsjetiti kako je to bio i slučaj do sada, odnosno Vlada je tajila poteze oko topničkih dnevnika. Tada se ministar Gordan Jandroković našao u središtu skandala jer je javno opomenuo predsjednika Stjepana Mesića (odgovarajući na njegovu kritiku zašto Hrvatska jednostavno ne preda dokumente) da nije upućen i da nema sve podatke. Riječ je izravno kršenju Ustava jer Mesić kao predsjednik mora biti obaviješten o takvim radnjama.   

Recimo na kraju kako je glavni haški tužitelj jučer posjetio Zagreb, a iz Vlade je tek izašlo šturo priopćenje u kojem se naglašava "spremnost hrvatske Vlade za ispunjavanje svih zahtjeva Tužiteljstva i poduzimanje svih mjera kako bi suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom bila što uspješnija". Na sastanku su bili nazočni ministri Ivan Šimonović, Branko Vukelić, Gordan Jandroković i Tomislav Karamarko.

Danas u Bjelovaru Kosor nije htjela otkriti ništa više, osim da će sljedećih dana povući bitne poteze, no bez ikakvih detalja.

Igrokazi Vlade

"Mi želimo ispunjavati sve naše obveze jer u trenutku početka završetka pregovora za ulazak Hrvatske u EU iznimno nam je važno poglavlje 23 koje govori o pravosuđu i ljudskim pravima", rekla je Kosor pred novinarima. Isto tako valja primijetiti da se Brammertza uopće nije dojmila najnovija pokazna vježba Vlade Jadranke Kosor.

Tako mnogi nazivaju presudu općinskog suda u Varaždinu koji je svega par dana prije dolaska Brammertza u Zagreb osudio je zapovjednika voda u 7. gardijskoj brigadi Juricu Šarea na šest mjeseci zatvora uvjetno zato što nije vratio kodirane zemljovide i topnički dnevnik iz akcije Oluja.

Posljednji igrokaz iz veljače ove godine neslavno je prošao. Naime, glavni haški tužitelj Brammertz, prvo je od Jadranke Kosor još u veljači, dobio izjavu kako dokumentacija koju traži ne postoji. Nakon prijetnje kako bi se Hrvatsku moglo blokirati na putu prema ulasku u EU, ministar pravosuđa Ivan Šimonović rekao je kako dokumenti možda postoje, da bi nakon svega deset dana Vlada priznala kako oni postoje te obećala sprovesti istragu.

Ministarstvo vanjskih poslova, kao i sam premijer dugo vremena su tajili blokadu, nazivajući ih iz rezervama, koje će se riješiti za deset dana. Štoviše, od javnosti su se krila i upozorenja iz Bruxellesa koja su govorila o nedovoljnoj suradnji Hrvatske s Haškim sudom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara