Kosor: Za ovu Vladu nema razlike između lakih i teških droga!

Tekst: P.V.
Foto: Davor Pongračić / Cropix

"VLADA ne razlikuje lake i teške droge", odgovorila je Jadranka Kosor na medijska nagađanja kako bi uskoro mogli vidjeti Zakon o dekriminalizaciji lakih droga. Kosor kaže kako se o takvom zakonu ne razmišlja, a odbacila je i navode kako će se Kazneni zakon uskoro mijenjati jer pravosuđe troši previše vremena na konzumente lakih droga koji su ulovljeni s manjom količinom opojnih tvari.

Kosor ustraje u tvrdnji kako su za ovu Vladu sve droge jednake. "Propisi ne razlikuju teške i lake droge. Postoji samo droga i odredbe Kaznenog zakona kojim se droge sankcioniraju. Nismo dogovarali nikakve izmjene tog zakona niti radimo na tome", kazala je premijerka u razgovoru s novinarima tijekom posjeta tvornici Končar.

No, premijerku demantiraju iz Ministarstva pravosuđa, iz kojeg je potvrđeno da se radi na novom Kaznenom zakonu koji bi trebao biti dovršen iduće godine. Kakve će se izmjene unijeti u Zakon zasad nije poznato, ali gotovo je sigurno da će se mijenjati članak 173. koji govori o zlouporabi opojnih droga. S radnom skupinom koja će donositi izmjene Zakona surađivat će i predstojnik Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Dubravko Klarić.

Posjedovanje lakih droga postaje prekršaj kako bi se rasteretili sudovi i zatvori

Upravo je Klarić potvrdio kako bi se izmjenama Zakona trebali rasteretiti sudovi koji 75 posto vremena na predmetima koji su povezani s drogom troše upravo na konzumente koji su uhićeni s malim količinama. Zbog toga bi novi zakon trebao razlikovati posjedovanje, prodaju i proizvodnju droge, a također bi postojala i kategorija proizvodnje za osobne potrebe u slučaju uzgoja manje količine marihuane.

Također se razmatra prijedlog da posjedovanje droge postane prekršajno djelo, a u tom slučaju bi se povećale novčane kazne. Klarić, naime, tvrdi da nema smisla konzumente droge slati u zatvor već su puno prikladnija savjetovališta i programi odvikavanja. Naravno da takav zakon ne bi vrijedio isto za sve droge; posjedovanje manje količine opasnijih droga poput heroina i dalje bi bilo kazneno djelo, a kazneno bi odgovarale i osobe koje su tri ili više puta ulovljene s lakim drogama.

O prijedlozima izmjena Kaznenog zakona radna bi skupina za izradu novog zakona trebala raspravljati najkasnije za dva mjeseca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara