Kosorica na braniku harača: Skandalozni Milanović ne poštuje Ustavni sud!

Tekst: P.Vidov
Foto: Damjan Tadić / Cropix

JADRANKI KOSOR nisu dobro sjele izjave Zorana Milanovića nakon Vladine odluke da od 1. srpnja djelomično ukine krizni porez. Šef oporbe u svom je obraćanju novinarima harač nazvao protuustavnim, kazao da nikad nije ni trebao biti uveden te istaknuo da se radi o mjeri koja je prorecesijska, a ne antirecesijska.

Ukratko, Milanović je sumirao ono što već mjesecima ponavljaju vodeći ekonomski stručnjaci i analitičari, a što je jasno vidljivo i iz statističkih podataka o punjenju proračuna u 2010. godini. Nakon samo dva mjeseca proračunski deficit već iznosi 3,6 milijardi kuna, a proračun se puni za nekoliko postotaka sporije nego u istom razdoblju prošle godine. U kojem harač ni viša stopa PDV-a nisu postojali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz tih podataka je sasvim jasno da "porez solidarnosti" (kako su harač imenovali neki od članova HDZ-a) za većinu hrvatskih građana predstavlja teško podnošljiv udarac po džepu. Gdje su ionako najtanji. No, te je podatke premijerka Kosor u svom reagiranju na Milanovićevu izjavu uspješno izbjegla. Primijetila je tek kako je "nedopustivo da predsjednik SDP-a svojom retorikom omalovažava Vladine napore za oporavak gospodarstva".

Umjesto toga se Kosor ulovila za Milanovićevu izjavu kako je harač protuustavan. Premijerka tvrdi kako je takva karakterizacija skandalozna nakon što je Ustavni sud donio svoju odluku i potvrdio ustavnost kriznog poreza. "SDP-ov predsjednik koji je po zvanju pravnik pokazao je da ne poštuje odluke sudova, čak ni Ustavnog suda. To je posebno zabrinjavajuće", rekla je Kosor i poručila šefu oporbe da omalovažava Ustavni sud.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara