Kosorica vam dala pa ponovno uzela 20 kuna: Do listopada pretplatu plaćate 80 kuna

Tekst: I.Kri.
Foto: Arhiva

NAKON sastanka s vršiteljem dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Josipom Popovcem premijerka Jadranka Kosor odustala je od još jedne svoje najave te će cijena televizijske pretplate ostati 80 kuna.

Podsjetimo, prošlog tjedna je premijerka Kosor na sjednici Vlade najavila kako će smanjiti cijenu RTV pristojbe na 60 kuna. Takva najava naišla je na opću pobunu na Hrvatskoj televiziji koja je kulminirala kada je u emisiji posvećenoj smanjenju pretplate Hloverka Novak Srzić ministru financija Ivanu Šukeru sjela u krilo.

U listopadu novi sastanak

Time je željela dokazati kako izgleda komercijalizacija televizijskog programa koji je, navodno, prijetio javnoj televiziji. Vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Josip Popovac potvrdio je za Index da su nakon otvorenih pregovora s predstavnicima Vlade dogovorili da se pretplata od 80 kuna plaća do 1. listopada.

"Dogovorili smo da se odgodi odluka o smanjenju pretplate. Ravnateljstvo HRT-a je dužno do 1. listopada dati precizan plan restrukturiranja te ćemo tada ponovno otvoriti razgovore", kazao je Popovac za Index te dodao kako će se u duhu novog zakona izračunati i koliko rad HRT-a stoji.

Otvara se i pitanje poreznih dugova HRT-a

U novim pregovorima otvorit će se i pitanje poreznih dugova HRT-a. "Sva otvorena pitanja trebaju se u paketu riješiti. Mislim da je to jedan korektan dogovor između Vlade i HRT-a", kazao je Popovac zaključivši kako je restrukturiranje HRT-u ionako potrebno.

Prošloga tjedna je Vlada predložila da se pristojba za HRT prema novom zakonu smanji za 25 posto, što bi značilo da su građani "porez na televizore" trebali plaćati 60, a ne 80 kuna. HRT bi time potezom izgubio oko 300 milijuna kuna godišnje. Vlada je po tome prijedlogu pristojbu trebala smanjiti sa 1,5 na 1,125 posto prosječne plaće zaposlenih u Hrvatskoj.

"Pretplata ne može biti 1,5 posto"

"Promijenila se javna funkcija javne televizije, ušli smo u proces digitalizacije, promijenjena je organizacija javnih televizija u Europi i traži se funkcionalniji način financiranja javne televizije. U novonastaloj gospodarskoj situaciji pretplata ne može biti 1,5 posto od prosječne hrvatske plaće, nego 1,125 posto", kazao je tada ministar kulture Božo Biškupić.

Na današnjem sastanku su Vladu predstavljali premijerka Jadranka Kosor i ministri Đuro Popijač i Božo Biškupić, dok su u HRT-ovoj delegaciji bili Popovac i predsjednik Programskog vijeća Zvonko Milas.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara