Kosorici "se nazire" izlaz iz krize: Kad poraste izvoz, rast će i BDP

Tekst: P.V.
Foto: Damjan Tadić / Cropix

"PAD BDP-a u drugom kvartalu je zaustavljen i to nam daje pravo reći da se nazire izlaz iz krize", rekla je Jadranka Kosor otvarajući konferenciju Hrvatske banke za obnovu i razvitak na temu poticanja izvoza. Podsjećamo, pad BDP-a u drugom kvartalu ove godine iznosio je 6,3 posto, što je 0,4 posto manje nego u prvom kvartalu, a Vlada taj podatak uporno ističe kao veliki napredak.

Naime, Kosor podsjeća kako je prve naznake krize dao upravo pad BDP-a, te kako su prve žrtve te krize bili izvoznici. U prvih šest mjeseci ove godine hrvatske su tvrtke tako od izvoza zaradile 11 posto manje nego lani. "Pad izvoza bio je praćen i padom BDP-a pa je logično da će rast izvoza pratiti i rast BDP-a", zaključila je Kosor i istaknula kako će Vlada svojim programima pomagati izvoznicima.

"Zbog globalne krize Vlada je morala donijeti niz nepopularnih mjera u cilju osiguravanja stabilnosti državnih financija. No, u sklopu antirecesijskih mjera donesen je i program poticanja međunarodne konkurentnosti", istaknula je Kosor u svom obraćanju poduzetnicima.

"Neću se upecati na Bebićevu udicu"

Samo nekoliko sati kasnije premijerka se pojavila u Divuljama, gdje je povodom kraja sezone požara obišla Operativno vatrogasno zapovjedništvo. S novinarima je najviše razgovarala o "lokalnim" temama, s naglaskom na Salonit i privatizaciju brodogradilišta, ali na tapetu se našla i svađa s Lukom Bebićem, kao i neizbježni HEP.

"Neću razgovarati preko medija s niti jednim članom HDZ-a", odgovorila je Kosor na jučerašnje Bebićeve izjave u kojima je predsjednik Sabora potvrdio da se premijerka obrušila na njega na sjednici. "Ne znam zašto je Bebić bacio tu udicu, ali mene neće na nju upecati", kazala je Kosor.

Premijerka ističe kako nema vremena baviti se Bebićevom povrijeđenom taštinom jer ima puno važnijih stvari koje zahtijevaju njenu pozornost, a među kojima su predstojeća međuvladina konferencija na kojoj bi trebalo biti zaključeno više poglavlja u pregovorima s EU, kao i izrada proračuna za iduću godinu i nastavak borbe protiv krize. "Tek nakon što uđemo u stabilnu 2010. godinu imat ću vremena razmišljati o onom što je bitno za moju stranku, o izborima 2011. godine", rekla je Kosor i još jednom podsjetila kako ima podršku stranačkih kolega.

O brodogradilištima, Salonitu, HEP-u

Odgovarajući na pitanje o privatizaciji brodogradilišta, odnosno o odustajanju potencijalnih kupaca, premijerka je rekla da je to njihovo pravo, te najavila daljnje razgovore nakon otvaranja pristiglih ponuda.

Radnicima Salonita premijerka je opet obećala da će se njihov problem riješiti i da će Vlada ispuniti dana obećanja. Osvrnuvši se na HEP rekla je kako stvari dobro napreduju i kako novi predsjednik Uprave kvalitetno obavlja svoj posao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara