Kosorici se otvorila nova rupa: Ni umirovljenici HVO-a ne plaćaju harač

Tekst: I.Ć. 
Foto: Admir Buljubašić (Cropix)

U KONTROVERZNOM Zakonu o "kriznom nametu" otvorila se "nova rupa" kada je otkriveno da sporni porez ne plaća ni nekoliko tisuća umirovljenika. Naime, riječ je o  umirovljenicima HVO-a koji ostvaruju mirovine na teret hrvatskog proračuna, a prema posljednjim podacima njih je oko 7 tisuća.

Opet greška

Iz državnog proračuna izdvaja se oko 700 milijuna kuna godišnje, a kriznog poreza oslobođena je većina umirovljenika HVO-a jer nemaju prebivalište u Hrvatskoj. Naime, u Zakonu koji je donesen u vrlo kratkom roku i bez javne rasprave stoji kako "krizni namet" plaćaju samo na osobe koje imaju prebivalište u Hrvatskoj pa je tako povlaštena skupina iz HVO-a izuzeta od plaćanja.

Ministarstvo financija za sada se poziva na tu odredbu, baš kao i kada su objašnjavali da stotinjak tisuća građana koji imaju samostalnu djelatnost po zakonu ne mogu biti obuhvaćeni kriznim nametom. Nakon nekoliko dana priznali su grešku te najavili izmjenu zakona pa ostaje vidjeti kako će se sljedećih dana riješiti problem umirovljenika HVO-a.

Osam i pol godina do mirovine

Prosječni radni staž umirovljenika HVO-a iznosi 8.5 godina, a prosječna HVO mirovina iznosi oko 3600 kuna što je opet puno više od 2150 prosječne mirovine hrvatskog umirovljenika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara