Kosovske putovnice "idu ko lude"

IAKO su se počele izdavati tek krajem srpnja, a potrebno je tjedan dana da ih se dobije, u opticaju se već nalazi više od 55 tisuća kosovskih putovnica, javlja B92.

Zemlje koje su priznale Kosovo trebale bi priznati i valjanost putovnica, koje se tiskaju u Njemačkoj i zadovoljavaju sve europske standarde, ali niz europskih zemalja i dalje ne priznaje valjanost ovog dokumenta.

U prvim danima nakon što je izdavanje putovnica krenulo ljudi su čekali u ogromnim redovima, a posebno nestrpljivi bili su Albanci koji rade u inozemstvu, a kući su se vratili na godišnji odmor i odlučili iskoristiti priliku da naprave dokumente. Zbog toga je ured za izdavanje putovnica morao raditi čak i nedjeljom, a radno je vrijeme rijetko kad završavalo prije 23 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putovnice se i dalje ne mogu napraviti u sjevernim dijelovima Kosova, u kojima prevladava srpsko stanovništvo. "Među članovima srpske zajednice na Kosovu postoji interes za putovnice zbog čega će se uskoro održati javna ceremonija na kojoj će prvi Srbin primiti putovnicu", kaže savjetnik kosovskog ministra vanjskih poslova Fisnik Rexhepi.

J.C.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara