Kosovski predsjednik najavio povlačenje potvrdi li mu se optužnica za ratne zločine

Kosovski predsjednik najavio povlačenje potvrdi li mu se optužnica za ratne zločine
Foto: EPA

KOSOVSKI predsjednik Hashim Thaçi najavio je u ponedjeljak kako će se povući s dužnosti ako sud za ratne zločine potvrdi optužnicu protiv njega.

"Potvrdi li se optužba trenutačno ću se povući s dužnosti predsjednika i suočiti se s optužnicom", kazao je Thaçi u televizijskom obraćanju.

Optužba navodi da su Thaçi i ostali osumnjičeni krivi za gotovo 100 ubojstava

Posebni tužitelj za ratne zločine na Kosovu prošlog je tjedna objavio da je podignuo optužnicu protiv Thaçija i drugih, optuživši ih za "zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, uključujući ubojstva, nasilne nestanke osoba, pogubljenja i mučenja".  

"Optužba navodi da su Thaçi i ostali osumnjičeni kazneno odgovorni za skoro 100 ubojstava, uključujući poznate žrtve među kosovskim Albancima, Srbima, Romima i drugim etničkim skupinama uključujući političke oponente".

Kadri Veseli, čelnik Demokratske stranke Kosova koju je Thaçi vodio prije nego li je početkom 2016. postao predsjednik, također je imenovan u optužnici koja je poslana na potvrdu Specijalnim vijećima za Kosovo, sudu sa sjedištem u Haagu.

Kosovski predsjednik navodno stalno pokušavao ometati rad Specijalnih vijeća za Kosovo

Ured specijalnog tužitelja naveo je prošlog tjedna da su Thaçi i Veseli kontinuirano pokušavali ometati rad Specijalnih vijeća za Kosovo, gdje se trenutno na razmatranju nalazi podignuta optužnica.

Thaçi i Veseli su bili među glavnim zapovjednicima u Oslobodilačkoj vojsci Kosova (OVK) tijekom sukoba krajem devedesetih sa srbijanskim snagama, a ranije su već nijekali upletenost u bilo kakve ratne zločine. Tužiteljstvo nije navelo dodatne pojedinosti o njihovim navodnim ratnim zločinima. 

Do sada niti jedan od čelnih ljudi OVK-a nije osuđen za ratne zločine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara