Kosovski Srbi ne priznaju uredbu vlade: Barikade ostaju, traži se referendum

Foto: AFP

DANAS na snagu stupa sporazum o slobodi kretanja između Srbije i Kosova, koji je isposlovan na pregovorima u Bruxellesu.

Prema ovom sporazumu, građani Kosova mogu ulaziti u Srbiju s osobnim iskaznicama izdatim u Prištini. Slično vrijedi i za automobile koji imaju kosovske tablice. Njima će se na granici izdavati probne pločice, kao i naplata osiguranja po danu provedenom u Srbiji.

Međutim, taj se dogovor za sada na odnosi na granične prijelaze Jarinje i Brnjak, koje lokalni Srbi još uvijek blokiraju, a čini se da će tako i ostati. Naime, na sastanku predstavnika Srba sa sjevera Kosova zaključeno je kako oni neće prihvatiti uredbu vlade (o slobodi kretanja), jer im "stvara nepopravljivu štetu".

Predstavnik općin Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić za Blic je kazao kako će barikade ostati i dalje, ali i da "Srbi neće ulaziti u nove sukobe s KFOR-om i Eulexom". "Ako barikade budu uklonjene silom, Srbi će postaviti nove i tako pokazati da se ne slažu s jednostranim potezima Prištine i nasilnim akcijama KFOR-a". kazao je.

Najavio je i kako će Srbi sa sjevera Kosova odlučiti o raspisivanju referenduma na kojem će se izjasniti prihvaćaju li albanske institucije na sjeveru Kosova. Referendum bi se trebao održati 14. veljače, kada Srbija slavi dan državnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara