Kosovski Srbi zahtijevaju odlazak EULEX-a

Kosovski Srbi zahtijevaju odlazak EULEX-a

Tekst: I.Ka.
Foto: Wikipedia

PREDSTAVNICI kosovskih Srba predsjedniku Srbije, Borisu Tadiću namjeravaju u petak uputiti peticiju kojom zahtijevaju izlazak misije EULEX s Kosova. Peticiju je do sada potpisalo više od 48 tisuća kosovskih Srba. Marko Jakšić, potpredsjednik skupine srpskih manjina na Kosovu, rekao je da s peticijom zahtijevaju odlazak EULEX-a jer nije statusno neutralan i ne djeluje u skladu s rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovom mišljenju je srpski predsjednik napravio grešku kada je dopustio dolazak EULEX-a na Kosovo te Srbi očekuju kako će Tadić umanjiti gostoprimstvo EULEX-u i tako u praksi spriječiti ostvarenje neovisnog Kosova kojeg EULEX izvodi na terenu. Peticiju će u petak izručiti srpskom predsjedniku i ruskom veleposlanstvu u Beogradu od kojeg očekuju kako će je predati ruskom predsjedniku Dmitriju Medvjedevu, prenose tamošnji mediji.

Europska unija za vladavinu prava misije na Kosovu (EULEX) je najveća civilna misija ikad lansirana u okviru Europske sigurnosne i obrambene politike. Središnji joj je cilj pomoć i podrška kosovskim vlastima na području vladavine prava, posebno u policiji i sudstvu. EULEX radi pod općim okvirima sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara