kostanjevica na krki: izložba slika ede murtića

Izložba slika Ede Murtića, hrvatskoga slikara, grafičara i scenografa, otvorena je danas u Galeriji Božidara Jakca u Kostanjevici na Krki.

Izložba je otvorena na umjetnikov 82. rođendan u nazočnosti hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, premijera Ivice Račana, ministra kulture Antuna Vujića i njegove kolegice iz Slovenije Andree Riher.

Dvadesetak djela na platnu i u gvašu nastalo je u duhu koji je autor razvijao nakon 60-ih godina. Obilježavaju ih gusti i široki, vodoravni i okomiti crni potezi, koje nadograđuju žive, isprepletene boje.

Slike s pejsažnim motivima Murtić je izradio u protekle tri godine za Galeriju Božidara Jakca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ta Galerija utemeljena je 1974. u prostorijama nekadašnje barokne crkve kostanjevičkoga samostana, a njezina unutrašnjost traži djela posebice za nju načinjena.

Keramika izložena u samostanskom dvorištu, okruženom arkadama, dopunjuje izložbu slika i podsjeća na Murtićeva scenografska djela.

Slikar, grafičar i scenograf Edo Murtić svoja djela izlaže od 1935. Njegovi radovi u vlasništvu su mnogobrojnih muzeja, galerija i privatnih kolekcija.

Kao hrvatski predstavnik apstrakcije, dosad je svoja djela izlagao oko 150 puta na samostalnim izložbama i na 300-tinjak skupnih na svim kontinentima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara