Koštunica odcjepljuje kosovske Srbe, Tadić prijeti sudskim tužbama

SRPSKI premijer Vojislav Koštunica i ministar za Kosovo Slobodan Samardžić uputili su inicijativu da se u sjevernom djelu Mitrovice formira "Skupština Srba s Kosova".

Ova skupština, koja bi s radom trebala početi 15. veljače, trebala bi služiti kao oruđe za stvaranje posebnog političkog i teritorijalnog srpskog entiteta direktno povezanog sa Srbijom na teritoriju Kosova, piše prištinski dnevnik Zeri.

Na Kosovu legitimne samo institucije izabrane slobodnim glasovima građana

Takva inicijativa prvi se put počela spominjati na samom početku pregovora Prištine i Beograda o statusu Kosova u Beču 20. veljače 2006. godine. Svi se albanski političari na Kosovu oštro protive toj ideji.

"Takva skupština ne može legalno predstavljati građane Kosova. Nijedna institucija osim onih izabranih slobodnim glasovima građana na Kosovu nije legitimna", poručio je predsjednik Kosova Fatmir Sejdiua preko svog glasnogovornika.

UN-ova uprava na Kosovu zasad uopće ne želi komentirati mogućnost odcjepljenja srpskog područja od ostatka Kosova, već čekaju upute iz New Yorka.

Tadić prijeti sudskim tužbama

Srpski predsjednik Boris Tadić danas se u Muenchenu obratio novinarima i poručio kako će Srbija podignuti sudske tužbe protiv svih zemalja koje priznaju nezavisno Kosovo.

Tadić je kazao kako će Srbija svoj integritet braniti koristeći sva pravna i legalna sredstva, te dodao kako je "Srbija nakon sukoba 90-ih godina podržavala teritorijalni integritet ostalih država u regiji" i sad traži istu stvar za Srbiju.

Ne može samo Srbija biti odgovorna za stabilnost regije

"Pozivam sve vlade i sve predsjednike država u regiji da ovu moju rečenicu uzmu u obzir", dramatično će Tadić. "Zemlje u regiji znaju koji je problem i gdje je njegovo izvorište. Svako pogrešno ponašanje može donijeti negativne posljedice. Svi zajedno smo odgovorni za stabilnost regije, ne može Srbija jedina nositi tu odgovornost".

Kosovski mediji jučer su objavili kako je Priština dobila zeleno svijetlo za proglašenje nezavisnosti iz Bruxellesa i Washingtona, te se ono očekuje 17. veljače. Iako Tadić to više ne može spriječiti, Srbija se ne planira predati bez borbe.

Rata neće biti

"Podsjećam da je priznanje Kosova nelegalan čin i da je pravo apsolutno na strani Srbije. Ovdje nije u pitanju samo stabilnost naše regije, jer takvih 'kosova' u svijetu ima još", kazao je Tadić i obrazložio da Kosovo nije problem Srbije nego cijelog svijeta.

Iako Srbija nezavisno Kosovo nikad neće priznati, niti će dopustiti narušavanje svog teritorijalnog integriteta, Boris Tadić otvoreno je isključio bilo kakvu mogućnost vojne intervencije Srbije na Kosovu, bez obzira na ishod situacije.

P.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara