Koštunica s Prosperom o "selektivnosti pravde" Haaškog suda

AMERIČKI veleposlanik za pitanja ratnih zločina Pierre Richard Prosper sastao se u srijedu u Beogradu s jugoslavenskim predsjednikom Vojislavom Koštunicom, kojega je upozorio da američki Kongres 31. ožujka neće odobriti novčanu pomoć SR Jugoslaviji ako ona ne izruči Haškom sudu Ratka Mladića, Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića.

U priopćenju iz Kabineta jugoslavenskog predsjednika kaže se da je Koštunica naglasio da pri ocjenjivanju suradnje s Haagom ´treba imati u vidu sve aspekte tog procesa, posebno aspekt pravde, kao i aspekte vezane za ustavni poredak i političke implikacije tog pitanja´.

Koštunica je Prosperu ´predočio i činjenice koje nedvosmisleno ukazuju na selektivnost pravde Haškog tribunala, navodeći statističke podatke koji glavninu odgovornosti svaljuju na srpsku stranu, bilo da je riječ o broju optužnica, bilo da je riječ o rangu optuženih´, a uvjetovanja u vezi sa suradnjom ´nanose objektivnu štetu jugoslavensko-američkim odnosima´, kaže se u priopćenju.

Prosper se tijekom dana sastao i s jugoslavenskim ministrom vanjskih poslova Goranom Svilanovićem, a u utorak sa srbijanskim premijerom Zoranom Đinđićem. Od njih je Prosper također zatražio uhićenje Mladića, Šljivančanina i Radića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara