Kotromanović poručio Vučiću: Nisi se bunio ´91. kad je JNA napala Hrvatsku, nema razloga za nervozu

Kotromanović poručio Vučiću: Nisi se bunio ´91. kad je JNA napala Hrvatsku, nema razloga za nervozu

Foto: FAH

TEHNIČKI ministar obrane Ante Kotromanović ocijenio je da je srpski premijer Aleksandar Vučić bio nervozan kad se u izjavi usprotivio namjeri Hrvatske da nabavi balističke rakete te mu je poručio da nema razloga biti nervozan jer Hrvatska nema neprijateljske namjere prema Srbiji.

"Ja ću poručiti Vučiću: 'Nemoj biti nervozan, nemaš razloga biti nervozan.' Mi sigurno nemamo nikakve neprijateljske namjere prema Srbiji, to je naš susjed, mi ga uvažavamo i podržavamo da postane član Europske unije (EU), ali kao članica NATO-a imamo pravo na vlastitu obranu i razvijati vlastiti sustav i vlastita sredstva", rekao je Kotromanović novinarima u Splitu, gdje je bio na komemoraciji general bojniku Ivi Jeliću, koji je umro prije dva dana.

Podsjetio je Vučića da se '91. nije bunio kad je JNA bila toliko jaka i napadala malu i slabu Hrvatsku vojsku.

"Želimo mir"

"Mi želimo mir, ovo nije naoružavanje da bismo se takmičili s njima ili da bismo prijetili nekome. Naprosto, ovo je cilj sposobnosti NATO-a i želimo do kraja realizirati ono što moramo prema tim NATO ciljevima. I ništa više", rekao je Kotromanović.

Istaknuo je kako mu je drago što se "vidi potvrda našeg rada u zadnje četiri godine da smo ojačali Hrvatsku vojsku i Oružane snage i da to vide čak i naši susjedi".

Na zamolbu da komentira suđenje u Splitu Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetanu Draganu, Kotromanović je rekao kako to prati preko medija te da znamo tko je, kako se izrazio, tzv. kapetan Dragan.

"Mogu reći da sam čak i osobno, odnosno moja ekipa se borila protiv njegove ekipe, bilo je uzbudljivo '93. godine. Vjerujem u hrvatsko pravosuđe i vjerujem u pravdu", istaknuo je Kotromanović.

Rekao da nema dovoljno informacija o tragediji u Zagrebu

Kotromanović je rekao kako nema dovoljno informacija o tragediji u kojoj je djelatna vojna osoba ubila suprugu i kćer te se nakon toga bacila sa zgrade u zagrebačkom naselju Španskom, pri čemu je dodao kako je u zadnjih nekoliko godina pojačana liječnička briga za pripadnike Oružanih snaga.

Odbio je odgovoriti na novinarska pitanja o njegovu putovanju na Lošinj, o kojem su mediji pisali da su ga organizirali Rusi, te o njegovu mogućem nastavku karijere u Sjedinjenim Američkim Državama.

U vezi s jutrošnjom tragedijom u Zagrebu, na pitanje novinara prolaze li djelatne vojne osobe psihovještačenja Kotromanović je odgovorio: "Imali smo liječničke preglede, to smo u zadnjih nekoliko godina jako podigli za nekoliko tisuća."

Dodao je kako ne zna je li osoba koja je izazvala tragediju imala psihičkih tegoba te da još nema dovoljno informacija o slučaju koji je završio tragedijom.

"Jutros me nazvao načelnik Glavnog stožera i rekao mi što se dogodilo, ali ne možemo nagađati i vjerujem da ćemo do kraja dana imati više podataka", rekao je Kotromanović.

Kotromanović novinaru: "Kako me možeš pitati te gluposti?"

Novinarima je rekao kako je noćas spavao samo nešto više od jednog sata te da je "nervozan zbog smrti generala Jelića" i da mu je teško zbog toga.

"Znao sam da ću vidjeti svoje suborce i vrlo je teško znati što se dešava u nekoj glavi", rekao je Kotromanović komentirajući jutrošnju tragediju u Zagrebu u kojoj je sudjelovala djelatna osoba Oružanih snaga RH.

Na novinarsko pitanje tko je sponzorirao njegov put u Lošinj, za koji su mediji pisali da je organiziran u aranžmanu Rusa, Kotromanović je odgovorio: "Nemojte me pitati takve stvari. Rekli ste da ćete me pitati nešto drugo. Neću odgovarati na takve stvari."

Nakon toga novinari su ga pitali hoće li nastaviti karijeru u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), na što je Kotromanović, ne želeći odgovoriti, odmahnuo rukom.

Nakon kratkotrajne stanke, novinara Nove TV, koji mu je postavio pitanja u vezi s odlaskom na Lošinj i mogućim nastavkom karijere u SAD-u Kotromanović je upitao. "Kako me možeš pitati takve gluposti?" Novinar mu je na to  odgovorio: "Smijem li Vas pitati?" "Mogu li ja tebe pitati tko ti je platio danas ručak?" rekao je ljutito Kotromanović, na što mu je novinar uzvratio: "O čemu pričate? Pa Vi ste ministar."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara