Kotromanović prijavljen Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa

Kotromanović prijavljen Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa

Foto: FAH

INDEXOV kolumnist Goran Vojković prijavio je ministra obrane Antu Kotromanovića Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa provjeri navode elektroničkih medija vezano za njegovo putovanje na Lošinj 12.-14. studenoga 2015., privatnim avionom, uz korištenje limuzina i službene ručkove, a pri čemu je na vikend na Lošinj poveo i obitelj.

U nastavku prenosimo dio prijave.

"PREMA članku 11. st. 1. Zakona o sprječavanju sukoba interesa („Narodne novine“, br. 26/11, 12/12, 124/12, 48/13, 57/15): darom u smislu spomenutog Zakona smatra se novac, stvari bez obzira na njihovu vrijednost, prava i usluge dane bez naknade koje dužnosnika dovode ili mogu dovesti u odnos zavisnosti ili kod njega stvaraju obvezu prema darovatelju. Također, navodi se u st. 3. istog članka kako „Dužnosnik smije zadržati samo dar simbolične vrijednosti i to najviše u vrijednosti do 500,00 kuna od istog darovatelja.“

Vezano za navedeno molim da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa provjeri navode
elektroničkih medija vezano za putovanje ministra Obrane Ante Kotromanovića na Lošinj 12.-14. studenoga 2015., privatnim avionom, uz korištenje limuzina i službene ručkove, a pri čemu je na vikend na Lošinj poveo i obitelj.

Na internetskim stranicama može se provjeriti cjenik korištenja navedenog zrakoplova i uredno je navedeno:Airport Zagreb – Airport Lošinj 1875,00 € 14250,00 kn

U pitanju je relativno luksuzan zrakoplov kapaciteta šest ljudi, koji je dvostruko skuplji od prijevoza Cessnom koji nudi ista Zračna luka.

Iako ministar Ante Kotromanović ima plaću od blizu 20.000 kuna, pa može sebi i svojoj obitelji priuštiti vikend na Lošinju vrijednosti preko 30.000 kuna (avion, dolazak limuzinom, hotel), to je za ministra koji ipak nije poznat kao rastrošan čovjek vrlo neobično.

Obzirom da se tu pojavljuje sumnja je li ministar možda dobio poklon ili popuste na prijevoz u vrijednosti većoj od 500 kuna, radi zakonskih odredbi, ali i da bi se spriječila daljnja nagađanja, pozivam Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa da provjeri je li ministar Ante Kotromanović osobno platio sve navedene troškove i to u punom iznosu ili je u pitanju mogući sukob interesa", navodi Vojković.

Povjerenstvo zaprimilo prijavu

Predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Dalia Orešković potvrdila je da je Povjerenstvo zaprimilo prijavu protiv ministra obrane Ante Kotromanovića jer se sredinom studenoga s obitelji odvezao na Lošinj privatnim zrakoplovom.

"Dobili smo prijavu i ona nije anonimna, podnositelj je poznat, no njegovo ime ne možemo objaviti jer smo po zakonu dužni štititi identitet podnositelja", rekla je Orešković Hini.

Nije htjela nagađati kada bi Povjerenstvo moglo odlučiti hoće li pokrenuti postupak protiv Kotromanovića. "Uobičajeno je da se prije odluke o pokretanju postupka zatraže dokumenti iz kojih bi se moglo provjeriti je li prijava osnovana i vjerodostojna. Traži se dokument na osnovi kojega bi se nešto moglo zaključiti, a tek ako se odlučimo pokrenuti postupak tražit će se, kako je i uobičajeno, Kotromanovićevo očitovanje", objasnila je Orešković.

Let iz Zagreba na Lošinj u oba smjera Kotromanovića je, po medijskim napisima, stajao više od 28.000 kuna. U MORH-u su potvrdili da je ministar privatno letio i da za to nije koristio novac iz državnog proračuna, no nepoznato je tko je platio njegov put.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara