Kovač se oglasio na Facebooku, pisao o korupciji i siromaštvu

Kovač se oglasio na Facebooku, pisao o korupciji i siromaštvu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

KANDIDAT u prvom krugu predsjednički izbora Dejan Kovač osvrnuo se danas na korupciju, siromaštvo i globalizaciju.

Post je objavio na svom službenom Facebook profilu, napomenuvši kako su zadnjih pet godina njegova istraživanja usredotočena na nepotizam, kronizam i političke interese u povezanim mrežama u Hrvatskoj.

"Kad sam počeo s istraživanjem osjećao sam se kao Alisa u zemlji čudesa… Ali sada uskoro ćemo vidjeti koliko je zapravo duboka zečja rupa", napisao je Kovač.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti: 

"Korupcija, a ne globalizacija, je krivac za siromaštvo!

Standardna mantra suverenista, da je velika zločesta globalizacija kriva za sve nedaće ovog svijeta, upravo pada na ovom jednostavnom grafu. Povećana globalizacija ne smanjuje siromaštvo, ako je u zemlji prisutna visoka stopa korupcije (crveni krug). Dok u razvijenim demokracijama, gdje postoji snažna vladavina prava, globalizacija i sve prednosti globalizacije smanjuju stope siromaštva da su jako blizu nule (plavi krug)!

Iako korelacija ne znači i kauzalnost, ove statistike daju sugestivne odgovore, da manjak vladavine prava i dobrih institucija koje će se boriti s korupcijom je nužni uvjet da sve beneficije globalizacije dođu i do siromašnih.

Npr. u Hrvatskoj, povijesno smo štitili samo privatizacijske kriminalce, koji su bez dobrog zakonodavnog okvira izrabljivali svoje radnike, a sve beneficije koje bi dobili uvozom ili izvozom roba i usluga bi stavili u svoj džep. Pitajte se koliko je takvih firmi propalo, gdje su danas vlasnici ”ugledni građani” našeg društva, a radnicima su ostali dužni milijarde?

Ono što ovaj rad zaključuje, da bi se borili protiv ovakvih problema potreban je zajednički napor vladinih i nevladinih institucija, te cijelog građanskog društva. Isto tako, naglašavaju da mjere korupcije pojedine zemlje postoje, ali ne postoje indeksi i/ili mjere kronizma i nepotizma, koje su puno relevantnije.

Srećom, zadnjih 5 godina su moja istraživanja upravo usredotočena na nepotizam, kronizam i političke interes u povezanim mrežama u Republici Hrvatskoj… Kad sam počeo s istraživanjem osjećao sam se kao Alisa u zemlji čudesa…

Ali sada uskoro ćemo vidjeti koliko je zapravo duboka zečja rupa…"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara