"Kozmetičke" izmjene Zakona o umjetnoj oplodnji: Darko pozvao Jadranku na čaj

Tekst: I.Ć.
Foto: Ranko Šuvar, Goran Mehkek (Cropix)

"JADRANKU KOSOR pozivam na zeleni čaj i večeru", tim riječima odnosno pozivom ministra zdravstva Darka Milinovića upućenog premijerki Kosor počela je sjednica Vlade koja se dugo očekivala u javnosti. Naime, Vlada je prema očekivanjima prionula izmjenama tzv. Zakona o pušenju, za koji je čak i ministar zdravstva Darko Milinović izjavio kako je bacio ugostitelje na koljena, kao i kontroverzni Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji koji je ocijenjen kao najkonzervativniji zakon u Europi.

Pala dva zakona

Kad je o medicinski potpomognutoj oplodnji riječ, odlučili su se tek na kozmetičke izmjene zakona, dok je Zakon o nepušenju promijenjen na način da prostor za pušenje u kafiću ne smije biti manji od deset kvadratnih metara i ne smije zauzimati više od dvadeset posto površine prostora. Kao da je riječ o šali, ministar zdravstva zgražao se nad pisanjima o tome da je dugo trajala procedura oko usuglašavanja stavova za promjenu zakona.

"Pa mi smo se sve u deset sekundi dogovorili!", rekao je Milinović na čas zaboravljajući da je i sama premijerka Kosor najavila teške pregore i dogovore na predsjedništvu HDZ-a već tjednima najavljujući pregovore oko izmjena zakona.

I dalje zabrana zamrzavanja

"Ma nek spinaju doktori, a svirači nek sviraju. Mi i dalje radimo svoj posao", rekla je veselo na početku sjednice Vlade Jadranka Kosor pohvalivši se da u teškim vremenima dobro rade.

Vlada se ipak odlučila na "tek" kozmetičke izmjene Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji. Naime i   dalje ostaje zabrana zamrzavanja zametaka te ograničenje zamrzavanja najviše 3 jajne stanice. Vlada je kozmetički promjenu objasnila širenjem ljudskih sloboda i korak dalje u ljudskim pravima. 

Ovjerom kod javnog bilježnika potvrđuje se veza!?

Širenje ljudskih prava, prema tumačenju vladajućih trebalo bi biti da će parovi umjesto prvotne ideje o dugotrajnog dokazivanju svoje veze, sada morati poći kod javnog bilježnika kod kojeg će ovjeriti svoje izjave da su u vezi! 

"To će sad trajati samo pet minuta!", rekao je danas izvanredno raspoloženi Milinović. Kako se moglo čuti danas u Banskim dvorima izmjenama zakona predviđeno da dijete iznad 18 godina ima pravo doznati ime donora, ali jedino uz suglasnost donora.

Spinovi Jadranke Kosor

Podsjetimo kako smo pisali.  Umjesto da u prvi plan izađu u javnost sve negativnosti oko kontroverznih zakona, svjedoci smo ovih dana političke bitke unutar HDZ-a koja je kulminirala "spinom" premijerke Kosor koja je jučer među novinare pustila informaciju da je na užem sastanku predsjedništva ponudila ostavku koja je odbijena da bi brže bolje u večernjim terminima njena izjava o tome kako "tek dolazi, a ne odlazi" zauzela udarne termine.

Danas bi tako na Vladi konačno trebali znati rezultata unutarnjih trvenja unutar HDZ-a, a bit će zanimljivo posebice kada se zna da su HSS-ovci jučer poduprli prijedloge ministra zdravstva Darka Milinovića. Naime, ministar Milinović spreman je tek na "kozmetičke" promjene u Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji poput onog da će donatori sperme i jajnih stanica biti anonimni, a izvanbračnu zajednicu parovi neće morati dokazivati dok se Kosor pod pritiskom javnosti navodno zalaže za temeljne promjene Zakona koji je ušao u sferu diskriminacije.

Svi spremni priznati da su popušili

Iako oko spornog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji i dalje ima nesuglasica čini se kako su svi složni da Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda koji brani cigarete u svim zatvorenim javnim prostorima treba mijenjati.

Uostalom sam Milinović javno je priznao da danas najviše pate ugostitelji, te da ne može bježati od činjenice da je Vlada stvorila probleme. Danas bi se uredbom u ugostiteljskim objektima trebalo dopustiti vlasnicima ugostiteljskih objekata manjih od 50 četvornih metara da sami odrede hoće li dopustiti pušenje, a ugostiteljski objekti veći od 50 četvornih metara imat će dvije zone - onu za pušače i zonu za nepušače.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara