Krah talijanskog "Parmalata", Berlusconi najavio intervenciju

Krah donedavna snažne talijanske prehrambene tvrtke "Parmalat" mogao bi prerasti u "europski slučaj Enron", piše u subotu na naslovnici talijasnki dnevnik "Corriere della Sera" pod naslovom "Parmalat tone, rupa od 4 milijarde".

Talijanski premijer Silvio Berlusconi najavio je, međutim, u subotu da će vlada intervenirati kako bi spasila "Parmalat", najveću talijansku prehrambenu tvrtku.

"Vlada će intervenirati ponajprije kako bi spasila ... operativni dio tvrtke, da bi spasila radna mjesta i razlučila njezinu financijsku stranu od poslovne", rekao je Berlusconi na konferenciji za novinare.

Nakon bankrota agroindustriskog kompleksa "Cirio", u većinskom vlasništvu Sergia Cragnottija koji je, u međuvremenu smijenjen a protiv njega je pokrenut i sudski postupak, sada je propao i "Parmalat", tvrtka u većinskom vlasništvu Calista Tanzija.

U Milanu su sudski izvori objavili da je istraga već počela te se razmatra podizanje optužnica zbog podastiranja netočnih podataka revizorima te zbog pronevjere.

Prije dva dana, kada je sve više izlazilo na vidjelo da tvrtka iz Parme, koja ima i nogometni klub "Parmu", nema više dovoljno novaca za povrat kredita, Tanzi je podnio ostavku na položaj predsjednika upravnog odbora. Tada se još činilo da ima izgleda za spas goleme tvrtke koja svoje proizvode izvozi u 30 zemalja svijeta, a zapošljava 35.000 radnika i prošle je godine prodala proizvoda u vrijednosti od 7,6 milijardi eura.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, zatim je stigao demanti američke banke Bank of America, koja je u petak objavila da kod nje nema nikakvih 4 milijarde eura deponiranih na računu "Parmalata".

Dionice na burzi su nakon te objave odmah pale za 66 posto.

U opasnosti su i sredstva malih dioničara, kojih ima 100 tisuća.

Britanski list "The Economist" usporedio je krah "Parmalata" s propašću bivšeg američkog energetskog diva "Enron".

Tužiteljstvo u Milanu pokrenulo je istragu o krahu "Parmalata", kojeg već nazivaju "europski slučaj Enron".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara