Kralj žutila Rupert Murdoch kupuje Novu TV?

Kralj žutila Rupert Murdoch kupuje Novu TV?

IVAN BLAŽIČKO, direktor Operativne kompanije potvrdio je za Banka Magazin da su za kupnju Nove TV zainteresirane medijske kuće News Corporation i Central European Media Enterprises (CME), koje su se bezuspješno natjecale i za 3. program.

Blažičko je dodao da su interes pokazale još neke strane medijske kuće.

 "Nova TV sasvim sigurno se neće prodati do kraja ove godine, a razgovori s potencijalnim kupcima su tek na početku", kaže Blažičko.

Damir Vujinović koji je u sporu s Operativnom kompanijom Ivana Ćalete oko legalnosti skupština dioničara, a time i o kontroli nad samom televizijom, kaže da su se dvije strane sporazumjele o prodaji Nove TV, ali da time nisu okončani sporovi na Trgovačkom sudu.

Tvrdnje Vujinovića je demantirao Blažičko koji kaže da Vujinović "nema ništa s Novom TV, nije ni direktor, niti vlasnik ili predstavnik jedne skupine dioničara, pa nema nikakvo pravo istupati u ime Nove TV". Prema Vujinoviću, jedini razlog prodaje je dolazak RTL-a koji je početak emitiranja na 3. mreži najavio za proljeće iduće godine.

Informacije o početnoj cijeni za Novu TV od 20 do 25 milijuna eura, Vujinović nije želio ni potvrditi niti demantirati. Procjenjuje, međutim, da će novi vlasnik, ako bude želio ozbiljno parirati RTL-u, u promociju i program morati uložiti otprilike kao i RTL, koji je najavio ulaganje u 3. program od oko 30 milijuna eura u prvoj godini poslovanja.

Rupert Murdoch - najveći svjetski medijski tajkun

Rupert Murdoch bez sumnje je najveći medijski tajkun na svijetu. Rođen je u Australiji u obitelji vlasnika lokalnih novina Adelaide News. Nakon što je 1950. naslijedio Adelaide News od oca Sir Keitha Murdocha, brzo ih pretvorio je pretvorio u najčitanije tamošnje novine, što mu je omogućilo sredstva za daljnju akviziciju medija širom svijeta.

U 60-ima je preuzeo The Sydney Mirror, britanski News of the World i The Sun a u 70-ima The New York Post, koji je iz liberalnog lista pretvorio u provokativni konzervativni tabloid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slijedećem se desetljeću Murdoch posvetio televiziji i filmu pa je preuzeo holivudski 20th Century Fox, kao i Fox TV, danas vjerojatno najgledaniji TV kanal u SAD-u. Uskoro u Murdochove ruke padaju i britanski Times i Sunday Times, a sva ta preuzimanja sam je Murdoch nazvao "serijama bitaka u ratu bez kraja".

Murdoch je ozloglašen po "žutilu" koje je prisutno u gotovo svim medijima u njegovom vlasništvu, ali i po rigidnim desnim, konzervativnim stavovima.

Danas Murdochova News Corporation pod svojom kontrolom ima veliki dio australskih novina, oko jedne trećine britanskih novina i izuzetno uspješnu satelitsku televiziju Sky. U Aziji posjeduje televiziju Star, a u SAD-u njegov interes je prisutan u puno sfera društva: filmu, televiziji, novinama, izdavaštvu, pa čak i sportskim klubovima.

Koliko je njegov utjecaj u svijetu medija možda najbolje pokazuje činjenica da je zbog njega u Velikoj Britaniji promijenjen zakon o vlasništvu medija, koji je dotad onemogućavao velikim vlasnicima novina kupnju TV i radio licenci.

A.H., N.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara