Kramarić: "Nisam prodao pšenicu iz robnih zaliha"

SUSPENDIRANI ravnatelj Robnih zaliha Srećko Kramarić izjavio je danas kako pšenicu iz Robnih zaliha nije prodao, već je ona na zanavljanju, što znači da je stara pšenica roda 1998., 1999. i 2000. data u zanavljanje i bit će vraćena po principu kilogram za kilogram u žetvi 2003. godine.

"Ne osjećam se pljačkašem, nisam prodao nikakvu pšenicu i vjerujem da će biti sva obnovljena i vraćena u kolovozu ove godine", kazao je Kramarić na konferenciji za novinare održanoj u Ministarstvu gospodarstva.

Potpredsjednik Vlade Slavko Linić na jučerašnjoj je tiskovnoj konferenciji izvijestio da je Kramarić suspendiran zbog nezakonite prodaje pšenice iz Robnih zaliha, odnosno zbog nezakonitog raspolaganja sa oko 27 tisuća tona pšenice.

Kramarić je kazao kako o prodaji pšenice nema govora, jer na račun Ministarstva gospodarstva i Ravnateljstva za robne zalihe nije sjela niti kuna, što bi se podrazumijevalo da je pšenica prodana. Navodeći da su ugovori o (zanavljanju pšenice) zaključeni sa 11 tvrtki, rekao je da je osnovni uvjet bio da daju kvalitetna sredstva osiguranja (fiducije na nekretnine, mjenice i zadužnice s osobnim jamstvom).

Naveo je također kako je još 27. ožujka prošle godine Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva (MPŠ) Ravnateljstvu uputilo dopis u kojem stoji što treba učiniti sa pšenicom roda 98., 99. i 2000. godine, a koja je zaostala nakon što je tvrtka Incubo nije uspjela izvesti 2000. godine. I u tom dopisu stoji da se ta pšenica treba zanoviti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljstvo za robne zalihe ima obvezu sačuvati kvalitetu i kvantitetu pšenice, ona se mora obnavljati jer bi se u suprotnom nakon tri do pet godina, koliko je ova bila stara, najvjerovatnije morala baciti, rekao je Kramarić. Pravilnik o prometu roba kaže da poslije 15. rujna tekuće godine, pšenica iz prethodnih godišta ne bi smjela biti u opticaju, odnosno država si ne bi smjela dozvoliti da ima zalihe pšenice stare tri do pet godina.

Dodao je i kako su u dva navrata prošle godine tražili od MPŠ-a suglasnost za zanavljanje pšenice i to u lipnju i kolovozu, no rečeno im je kako je vrijeme žetve i izvoza, ne može se poremetiti tržište, "seljaci se spremaju na cestu, pred vratima je turistička sezona itd".

Opovrgnuo je i tvrdnje da se ne provodi kontrola i da se ne zna stvarno stanje pšenice i zaliha drugih roba u Ravnateljstvu. Kaže kako je u prosincu lani inventurom sačinjen godišnji obračun poslovanja Robnih zaliha sa svim količinama, a on sam je 7. svibnja ove godine od Državnog inspektorata zatražio da naprave kvantitativnu i kvalitativnu kontrolu po svim skladištima, lokacijama i vrstama roba.

Na pitanje novinara na koliko se mjesta skladišti pšenica Kramarić je odgovorio da je to pitanje državne tajne, no može se govoriti o nekih 20-ak mjesta. Također je dodao kako se ne slaže sa prijedlogom MPŠ da se pšenica skladišti na jednom mjestu.

Upitan, pak, osjeća li se žrtvom "političkog obračuna HSS-a i SDP-a", Kramarić je rekao "možda" dodajući kako se o tome za sada ne bi izjašnjavao. Također je napomenuo kako je na mjesto ravnatelja Robnih zaliha došao putem javnog natječaja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara