Kranj: Četrnaest hrvatskih navijača u pritvoru

Kranj:  Četrnaest hrvatskih navijača u pritvoru

ČETRNAESThrvatskih navijača uhićeno je u nedjelju navečer u neredima koji su izbili nakon finalne vaterpolo utakmice između Hrvatske i Srbije i Crne Gore u Kranju, potvrdio je za Hinu glasnogovornik policijske uprave Kranj Zdenko Guzzi.

Svi uhićeni su hrvatski državljani, potvrdio je Guzzi, dodajući da će protiv trinaestorice biti podnesene prekršajne prijave zbog remećenja javnog reda i mira, a protiv jednoga kaznena prijava zbog napada na policajca.

U napadu hrvatskih navijača na pripadnike slovenske policije nakon utakmice više je policajaca zadobilo lakše tjelesne ozljede. Materijalna šteta koja je u izgredima počinjena na novom gradskom bazenu u Kranju još nije poznata.

Kako je za slovenski radio izjavio Vojko Mulec, načelnik ureda uniformirane policije Kranj, broj uhićenih koji će se susresti sa sucem za prekršaje bit će vjerojatno i veći. Uz nekoliko navijača, ozlijeđena su i dva redara te jedan policajac.

Slovenski mediji u nedjelju navečer glavnu krivnju za incidente pripisuju hrvatskim navijačima, navodeći da su izazivali incidente po gradu još prije finalne utakmice, a za finalni susret navode da je bio "sportski i fer".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema policijskim izvorima, incidente je izazvala i situacija u kojoj 1.500 gledalaca s kupljenim ulaznicama nije bila puštena na tribine gradskog bazena u Kranju.

Skupina hrvatskih navijača u karakterističnim majicama "vatrenih", s kojima je Hinin dopisnik razgovarao nakon početka finalnog meča u obližnjem restoranu, potužila se na oštećene automobile s hrvatskim pločicama prije susreta i tvrdila da nije mogla ući na bazen iako su karte kupili kod preprodavača po više nego dvostrukoj cijeni - 50 eura (što se nije moglo provjeriti).

U restoranu uz boćarsko igralište zabilježen je i prvi incident u kojemu je intervenirala služba hitne pomoći. Nekoliko nasilnih mlađih hrvatskih navijača sukobilo se s vlasnikom koji nije uspio srediti sliku na televizoru s prijenosom utakmice pa je polupano više flaša, a restoran zatvoren. Nakon toga, ispred restorana, došlo je do tučnjave navijača s hrvatskim dresovima i - kako se čini - skupine lokalnih Srba iz Kranja. Nakon povika "Van, ustaše" skupina se potukla šakama i pivskim flašama, s više ozlijeđenih na obje strane. Nakon što je telefonom pozvana hitna pomoć, čovjek koji je ležao u nesvijesti i kojemu je glava provizorno vezana "ruskom kapom" pokazao je s nosila "tri prsta", što sugerira etničku pozadinu sukoba.

Slovenska agencija STA večeras od izjava spominje riječi hrvatskog vaterpoliste Dubravka Šimenca: "Teško mi je zbog ponašanja naših navijača. U Europi se to ne smije događati. U šoku sam i teško mi je..", a u izjavi srbijansko-crnogorskog selektora Nenada Manojlovića navodi da je pritisak na njegovu momčad bio velik, ali da su izdržali te da organizatori nisu imali dobru zaštitu turnira. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara