Kratki prosvjed radnika "Primorja" ispred Županijskog suda u Splitu

PREDSTAVNICI 360 bivših radnika makarskog poduzeća "Primorje", koji su oštećeni u pretvorbi za oko četiri milijuna kuna kada je njihovu tvrtku kupio Josip Gucić, prosvjedovali su jutros od 9 do 9,30 sati ispred Županijskoga suda u Splitu.

Predstavnica oštećenih radnika "Primorja" Maja Mileta izjavila je novinarima da nakon što je na temelju kaznenih prijava policija obavila svoj posao, a Državno odvjetništvo zatražilo pokretanje istrage protiv umiješanih, "cijeli slučaj zapeo" na Županijskom sudu u Splitu.

Dodala je kako su radnici od predsjednika suda Igora Benzona više puta neuspješno tražili pomoć.

Izvijestila je da ih je Benzon nakratko primio i danas, "ali više od toga od njega nisu uspjeli dobiti".

Bivši radnici "Primorja", koje je otišlo u stečaj prije tri godine, već se pet godina bore za svoja prava. Godine 1995. svoje su dionice prodali Josipu Guciću, no on im novac nikad nije isplatio.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oštećeni radnici tvrde kako imaju dokumentaciju da je Gucić nezakonito dobivene nekretnine davao u zalog za kredite drugim tvrtkama u svojem vlasništvu. Također tvrde da su mnogi ugovori o kreditima između Gucića i primjerice Zagrebačke banke, koja mu je odobrila 50 milijuna eura, nekompletni i pravno upitni, bez datuma potpisivanja. Krediti su, navode radnici, davani bez hipoteke, s klauzulom naknadnog uknjiženja založnog prava na nekretnine.

Makarsko "Primorje" tako je opterećeno dugom 40 milijuna eura otišlo u stečaj.

Predstavnica bivših radnika "Primorja" Maja Mileta rekla je da, iako su "kompletnu dokumentaciju predali pravosudnim tijelima, Trgovački je sud nastavio s rasprodajom imovine poduzeća u stečaju" te je istaknula da je "pljačka izvedena pod okriljem pravosudnih institucija". Dodala je da bivši radnici "Primorja" neće odustati od svojih potraživanja.

Prvu kaznenu prijavu protiv Gucića bivši su radnici "Primorja" podnijeli prije pet godina. Potkraj prošle godine Gucić je pritvoren, ali je idućega dana odmah pušten, s obrazloženjem da se kažnjivim djelima nije osobno okoristio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara