Kravata u središtu Beča

IZLOŽBA Izazov kravate održat će se u središtu Beča u prostorima znamenite barokne palače Porcia od 5. do 28. srpnja. Od stotinjak radova na temu kravate, autora iz 15-tak zemalja, stručni žiri odabrao je šezdesetak autorskih radova. Među njima su i video instalacije, čime je još više istaknuta multimedijalnost izložbe.

Kravata je jedan od temeljnih simbola moderne civilizacije, znak dostojanstva, moći, svečanosti, univerzalni medij komunikacije. Projekt izložbe Izazov kravate predstavlja svjetsko bogatstvo umjetničkih iskaza na temu kravate i njome se istodobno, vrlo uspješno, u svijetu promiče i predstavlja Hrvatska kao Domovina kravate te Zagreb kao Prijestolnica kravate. Izložba je specifična i po tome što ima hrvatsko ishodište, ali se istodobno razvija i kao međunarodni projekt koji uvažava bogatstvo i vrijednost svih svjetskih kultura.

Izložba Izazov kravate u Beču organizirana je u jednom od najelitnijih izložbenih prostora u Beču, u Palais Porcia na trgu Freyung, u samom središtu grada. Palais Porcia je kasnobarokna palača iz 18. stoljeća, arhitektonsko umjetničko djelo, i samim time zaštićeni spomenik kulture Republike Austrije.

Od stotinjak radova na temu kravate, autora iz 15-tak zemalja, stručni žiri kojeg čine akademik Tonko Maroević, dr. sc. Ive Šimat Banov i mr. sc. Enes Quien, odabrao je šezdesetak autorskih radova. Među njima su i video instalacije, čime je još više istaknuta multimedijalnost izložbe. Fundus izložbe Izazov kravate u Beču predstavljen je u katalogu, na njemačkom i hrvatskom jeziku, koji je uredio akademski slikar Igor Gustini. Uz izložbu, austrijskoj javnosti predstavit će se kolekcija kravata, rubaca i šalova branda Croata s motivima hrvatskog kulturnog identiteta (pleter i glagoljica).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizatori izložbe Izazov kravate u Austriji su ustanova AC, MVPEI RH te Veleposlanstvo RH u Beču. Kao pokrovitelji, u projektu sudjeluju i Ministarstvo kulture RH te Ured saveznog kancelara Republike Austrije

S obzirom na originalnost i vrijednosti identiteta i suživota raznih naroda i kultura koje promovira, izložba je, u zemljama gdje je dosad održana, izazvala snažan medijski odjek i bila prikazana u najgledanijim emisijama i programima. Jednak uspjeh očekuje se i u Austriji gdje je dolazak na izložbu najavio gradonačelnik Beča Michael Häupl.

Izložba Izazov kravate prvi put je održana 2004. godine u Bosni i Hercegovini, te prošle godine u Egiptu i Južnoj Africi. Ove godine postavljena je u Poljskoj, a nakon Austrije izložba će se postaviti u Bugarskoj u rujnu te Rusiji u listopad i studenom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara