KRAVLJE LUDILO JOŠ ZBUNJUJE ZNANSTVENIKE

Kravlje ludilo i dalje zbunjuje znanstvenike jer ga ne uzrokuje virus, bakterija ili neki drugi mikroorganizam, ne pokreće djelovanje imunološkoga sustava, a može se prenositi s jedne vrste na drugu. L

Slučaj pojave samo jedne kanadske krave oboljele od kravljeg ludila, bolesti poznate i pod stručnim imenom goveđa spongiformna encefalopatija, uzbunio je trgovce mesom, prekinuo prekograničnu trgovinu teladi i pokrenuo val istraživanja kako bi se utvrdilo na koji se način bolest pojavila.

No, američki stručnjak misli da u tome nema ničega neobičnog. Dr. Paul Brown iz Američkoga instituta za neurološke poremećaje i kap tvrdi da je šestgodišnja krava najvjerojatnije oboljela na isti način kao i britanske krave - zbog zaražene hrane.

"Najvjerojatnije je objašnjenje da je ta krava, u drugoj polovini devedesetih godina, a vjerojatno i druge krave iz istoga stada, jela zaraženu hranu uvezenu iz zemlje u kojoj se ta bolest tada još nije pojavila", smatra dr. Brown.

"Može se zamisliti i spontana pojava bolesti, ali to još nitko nije vidio", tvrdi dr. Brown.

Goveđa spongiformna encefalopatija pripada skupini zaraznih spongiformnih encefalopatija za koje se pretpostavlja da ih uzrokuju prioni. Budući da te bjelančevine organizam stvara prirodnim putem, njihova prisutnost ne pokreće djelovanje imunološkoga sustava, za razliku od virusa i bakterija.

Rezultati nedavno dovršenih istraživanja pokazuju da "loši" prioni mogu i druge bjelančevine pretvoriti u "loše" prione jednostavnim dodirom.

Stanice proizvode bjelančevine na temelju uputa sadržanih u genima. Da bi bjelančevine obavljale svoju funkciju, moraju biti pravilno oblikovane, ali one ponekad mogu biti i pogrešno oblikovane. Stanica obično prepoznaje loše oblikovanu bjelančevinu i razbija je.

Susan Lindquist i njezini kolege iz Instituta Whitehead pri Tehnološkom institutu Massachusetts prošle su godine otkrili da stanica ponekad ne razbije takvu bjelančevinu na vrijeme pa se nakupljeni prioni gomilaju i narušavaju stanični metabolizam, što uzrokuje propadanje stanice. To uzrokuje propadanje neurona u mozgu, a pri raspadanju neurona u sustav se ispuštaju dodatni prioni.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji i genetska sklonost zaraznim spongiformnim encefalopatijama. Creutzfeld-Jakobova bolest javlja se povremeno u omjeru jedan naprema milijun, a mutacija gena uzrokuje 5 do 10 posto svih slučajeva te bolesti.

Ta se smrtonosna i neizlječiva bolest može prenijeti i presađivanjem tkiva, a u teoriji i putem krvi.

I ljudi mogu oboljeti od jednog oblika te bolesti ako jedu zaražene proizvode od govedine.

"Za razliku od tradicionalnih oblika Creutzfeld-Jakobove bolesti, oblik te bolesti dobiven od 'ludih krava' pogađa mlađe pacijente (prosječne dobi 29 godina, za razliku od 65 godina kod Creutzfeld-Jakobove bolesti), bolest traje dulje (prosječno 14 mjeseci, za razliku od prosječnih 4,5 mjeseci kod uobičajenog oblika bolesti kod ljudi) i čvrsto je povezana s konzumiranjem zaražene govedine", stoji u priopćenju Svjetske zdravstvene organizacije.

Od zaraznih spongiformnih encefalopatija može oboljeti mačka, nerc, sob, sjeverni jelen, govedo, ovca i mnoge druge životinje. Čini se da su zečevi, konji i psi otporni na te bolesti, ali se ne zna zašto.

Te se bolesti mogu prenositi hranom. Pretpostavlja se da su goveda zaražena spongiformnom encefalopatijom putem hrane u kojoj su se nalazili ostaci ovaca uginulih od njihova posebnog oblika te bolesti zvanoga grebež.

Intenzivna obrada hrane može uništiti prione, ali obično kuhanje nije dovoljno.

(Hina) rug dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara