"Kravlje ludilo" možda se prenosi i operacijama

ŠVICARSKI znanstvenici otkrili su zarazne proteine u mišićnom tkivu pacijenata koji su umrli od Creutzfeldt-Jakobove bolesti (CJD), što bi moglo značiti da se ta rijetka i smrtonosna bolest mozga može prenijeti i tijekom standardnih operacija.

Studija, objavljena u najnovijem broju časopisa New England Journal of Medicine, postavlja i pitanje može li se tzv. kravlje ludilo - goveđa spongiformna encefalopatija (BSE) - prenijeti i mišićnim tkivom, a ne samo moždanim, limfom i slezenom.

BSE, CJD i druge srodne bolesti, uključujući novi oblik CJD-a uzrokovan konzumiranjem zaraženih proizvoda od govedine, uzrokuje zarazni oblik proteina zvanog prion. Za te bolesti nema lijeka i uvijek su smrtonosne.

CJD prirodno pogađa jednu osobu na milijun i uzrok mu nije poznat. Nova varijanta te bolesti, vCJD, dijagnosticirana je kod 139 osoba, prema podacima WHO-a.

Uzroci većine slučajeva CJD-a nisu poznati i sporadični su. Do deset posto može ih biti uzrokovano genetskom mutacijom, a oko deset posto uzrokovano je korištenjem zaraženog moždanog, očnog ili živčanog tkiva u operacijama.

Jedini način potvrde bolesti zasad je autopsija mozga. Znanstvenici pokušavaju razviti krvni test. Životinje se na BSE testiraju uzimanjem uzoraka tkiva krajnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Liječnici Sveučilišne bolnice u Zuerichu predvođeni Adrianom Aguzzijem proučili su tkiva 36 pacijenata za koje se vjeruje da su imali sporadični CJD-a, a umrli su između 1996. i 2002. godine.

Prione su pronašli u svim uzorcima moždanog tkiva i u 10 od 28 uzoraka tkiva slezene. Pronašli su ih i u osam od 32 uzorka mišićnog tkiva.

"Otkrića upućuju na mogućnost ijatrogenog prijenosa (odnosno posljedica liječničkih zahvata) sporadične Creutzfeldt-Jakobove bolesti", upozoravaju švicarski znanstvenici.

Ističu ipak da nisu dokazali da je mišićno tkivo zarazno te ostavljaju otvorenom mogućnost da bi švicarski uzroci mogli biti na neki način jedinstveni.

Napominju također da pacijenti koji su bili podvrgnuti nekom obliku operacija imaju nešto veći rizik obolijevanja od Creutzfeldt- Jakobove bolesti.

"Neki navodno sporadični slučajevi mogli bi zapravo biti ijatrogenog podrijetla", smatraju znanstvenici.

"Rezultati studije navode na zaključak da bi biopsije mišićnog tkiva i limfnih čvorova mogle biti korištene kao dijagnostičke metode za sporadičnu Creutzfeldt-Jakobovu bolest", zaključak je studije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara