KORONAVIRUS

Krenuli otkazi u privatnom sektoru, poduzetnici očajni zbog vladinih mjera

Krenuli otkazi u privatnom sektoru, poduzetnici očajni zbog vladinih mjera
Foto: EPA/Pixsell/Dusko Marusic

U PRIVATNOM sektoru već su ovih dana krenuli otkazi jer je mnogim djelatnostima onemogućen rad zbog širenja pandemije koronavirusa. Kolike će biti konačne štete, u ovom je trenutku nemoguće procijeniti jer se ne zna koliko će trajati ograničenja rada i putovanja, no najveću štetu će sasvim sigurno imati mali i mikro poduzetnici koji su zapravo kralježnica ekonomije. 

Prema podacima iz 2018., mali i mikro poduzetnici čine 98% poslovnih subjekata i 52,6% zaposlenih i ako ih nadolazeća kriza pokosi, ne treba posebno objašnjavati što će se dogoditi s brojem nezaposlenih.

Vladine mjere za gospodarstvo naišle su uglavnom na negativne reakcije poduzetnika. Hrvatska ni u dobrim vremenima nije baš povoljno okruženje za poslovanje, a to posebno dolazi do izražaja u krizi. 

"Ove mjere definitivno ništa ne olakšavaju, nego nam samo odgađaju propast"

Ivana Matić, direktorica Woman in Adria, inkubatora ženskog poduzetništva, za Index kaže da ovo što je vlada predvidjela kao pomoć gospodarstvu predstavlja samo odgađanje propasti.

“Ove mjere definitivno ništa ne olakšavaju, nego nam samo odgađaju propast. Vidjeli smo dobre primjere upravljanja krizom u zdravstvu i ponadali se da smo u svim resorima spremni za reset. U ovoj situaciji nam treba solidarnost, da se javni sektor odrekne 10% svojih plaća i da se to usmjeri u olakšanje malim poduzetnicima da opstanu, dugoročno bi to puno pomoglo. Uništili su poduzetnike početnike, sad će uništiti apsolutno sve i javnom sektoru se sljedeće godine isto ne piše dobro.

Nećemo imati rast prihoda od kojih možemo financirati nova zaduženja. Sad odmah treba i svim poduzetnicima početnicima nevezano za pravni oblik ukinuti sva davanja za poreze i doprinose samo da opstanu i da sljedeće godine u ovo vrijeme imamo žive poslovne subjekte koji mogu dalje rasti”, kaže Matić.

Kaže da su najveći problem u ovoj situaciji porezi i doprinosi koji čine gotovo polovicu troškova plaća

“Cijele dane komuniciramo ne samo s poduzetnicama početnicama nego i najboljim hrvatskim poduzetnicama i sve su na koljenima. To su poduzetnice s vrhunskim bonitetom, nikad nisu bile u blokadi niti kasnile s plaćanjima državi. Godinama su stvarale nešto, sad bi trebale potrošiti godine da se izvuku iz dugova u koje nas država želi gurnuti. Nema još otkaza, ali novca za isplatu plaća ima još za mjesec dana u najboljem slučaju. Vlasnice mikro, malih i srednje velikih tvrtki preklinju da se Vlada odrekne poreza i doprinosa za nekoliko mjeseci da im ostane dovoljno novca za plaće i troškove što duže jer se gospodarska aktivnost neće odmah vratiti na zadovoljavajući nivo. Mjera za sufinanciranje dijela plaća je u redu ako će se odnositi na sve, što još ne znamo, da iz ostatka kapitala koji trenutno imamo možemo u sljedećih nekoliko mjeseci platiti razliku neto plaće i ostale troškove poslovanja. S obzirom na to da su porezi i doprinosi gotovo polovica troška plaća, to opterećenje ne možemo podnijeti”, upozorava Matić.

Mjere koje bi pomogle: Zamrzavanje obveza za PDV, otpis poreza i doprinosa za sljedeća tri mjeseca, otpis parafiskalnih nameta...

Dodaje i da, prema anketi Woman in Adria, 86% poduzetnica već osjeća negativne utjecaje koronavirusa na poslovanje, a 88% ih već osjeća pad prometa i narudžbi veći od 50%.

Što se tiče mjera koje bi trebalo hitno, već danas donijeti za opstanak malih i mikro poduzetnika, predlaže sljedeće:

1. Zamrzavanje obveze za PDV – PDV koji je trenutno dospio nam je nužan za isplatu plaća, sve što će nam sjesti na račun u sljedećih mjesec, dva nam treba za plaće koje smo već smanjili i za ostale nužne troškove koje smo minimizirali.
2. Otpis obveza za poreze i doprinose minimalno sljedeća 3 mjeseca – nikakva odgoda niti zaduživanje za poreze i doprinose nam ne koristi jer nećemo te obveze moći platiti u sljedećih godinu, dvije.
3. Oslobađanje svih poduzetnika početnika do 3 godine poslovanja svih poreza i doprinosa – borili smo se da barem vlasnike trgovačkih društava oslobodite obveze zapošljavanja na puno radno vrijeme, situacija je takva da morate osigurati da imate uopće poduzetnika u bilo kojem obliku sljedeće godine u ovo vrijeme.
4. Otpis svih obveznih članarina i davanja za ovu godinu.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara