Krešimir Bašić prozivke studenata na svoj račun doživio kao "zafrkanciju"

IAKO je nekoliko tisuća studenata, koliko ih je danas prosvjedovalo izražavajući nezadovoljstvo zbog sustavnog ignoriranja od strane Sveučilišta u Zagrebu i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, kao dežurnog krivca prepoznalo i Krešimira Bašića, predsjednika zagrebačkog Studentskog zbora, potonji se na skupu ipak pojavio kao sudionik.

> Studenti Primorcu: Naši roditelji plaćaju vaše eksperimentiranje!

Bašić kaže kako on nije bio protiv ovakvih prosvjeda, ali napominje da se sva problematična pitanja mogu uvijek rješavati na miran način, prije svega dijalogom.

"Zbor kao organizator nije mogao sudjelovati na prosvjedima jer takvo što nije određeno Zakonom o studentskom zboru. Naime, mi smo u prvom redu jedino legitimno tijelo koje studente predstavlja na sveučilištu i u ministarstvu", objasnio je Bašić, dodajući da nije istina da je zbor cijelo vrijeme pokušavao ugušiti studentski bunt. Takve insinuacije, otkrio je, pojavile su se ne bi li se studente pokušalo razdvojiti.

Učestale prozivke njegove organizacije tijekom cijele današnje akcije (na prosvjedima se, podsjećamo, pojavio transparent "Bašiću, odijelo ne čini čovjeka"), on je "doživio kao zafrkanciju". Iako ga se proziva zbog sustavnog nerada Studentskog zbora u protekle tri godine, Bašić uzvraća kako su rezultati u njegovom mandatu svima poznati.

"Izdaci za stanovanje i prehranu nisu se povećavali unatoč pritiscima ravnatelja Studentskog centra"

"Mi smo prošle godine na sveučilišnom senatu uložili veto na odluku o povećanju školarina, a uspjeli smo, posredujući u razgovorima između ministarstva i sveučilišta, budžet potonjeg povećati. Nadalje, moram podsjetiti, kako se izdaci za stanovanje i prehranu nisu povećavali unatoč pritiscima ravnatelja Studentskog centra", nanizao je Bašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zanimljivo je pripomenuti da Bašić već godinu i pol dana funkciju obnaša kao vršitelj dužnosti, a kao razloge za svoj produženi mandat navodi sporost ministarstva i sveučilišta koje je "rastezalo" donošenje novog zakona o krovnoj studentskoj organizaciji.

Naime, promijenjeni pravni propisi trebali su biti donijeti najkasnije u studenom 2006. godine, dok su stasali tek u lipnju prošle godine. Potom je uslijedilo prolongiranje Pravilnika o provedbi studentskih izbora i to od strane Rektorskog zbora.

"Nitko od studenata nikad nije uputio dopis, zahtjev u kojem je izraženo nezadovoljstvo"

Na naš upit zašto se izbori nisu proveli po staroj regulativi, Bašić je odgovorio kako je Rektorski zbor cijelo vrijeme tražio da se pričekaju novi propisi. Postavlja se pitanje u čijem je interesu da studentski predstavnici odrade gotovo dvostruki mandat, ali na njega je teško dobiti jednoznačan odgovor.

Njegova nadređena, Valentina Bulić, predsjednica Hrvatskog studentskog zbora, ističe da se nitko od studenata nije obratio njezinoj organizaciji u vezi problematike koja je danas obznanjena.

"Nitko od studenata nikad nije uputio dopis, zahtjev u kojem je izraženo nezadovoljstvo", pojasnila je Bulić nastavljajući kako je Studentski zbor krovna organizacija svih visokoškolaca u Hrvatskoj pa je u njihovoj nadležnosti borba za poboljšanje položaja studenta. Stoga ona smatra kako izlazak na ulice nije najbolji način odnosno da se svi problemi mogu rješavati u okviru postojećih institucija. Bulić se na koncu zapitala iz kojih redova kreću ovakve akcije.

Ig.M.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara