Kriminalistička policija ušla u ured gradonačelnika Dubrovnika Andre Vlahušića

Tekst: I. Ćimić
Foto: Admir Buljubašić (Cropix)

KRIMINALISTIČKA policija ušla je jutros u ured gradonačelnika Dubrovnika Andre Vlahušića (HNS) kao i u ostale gradske urede, doznaje Index, a zbog afere Šipan, zbog koje se opasno trese fotelja prvog čovjeka Dubrovnika. Tu informaciju potvrdio nam je gradonačelnik Vlahušić kojega smo nazvali radi komentara.

Iz dubrovačke policije potvrđeno nam je, također, kako se u suradnji s Državnim odvjetništvom ispituju svi navodi oko navodno nelegalne kupnje nekretnine na Šipanu od strane Grada Dubrovnika, a koja je u vlasništvu tvrtke Dubrovačko primorje koju vodi član vladajuće koalicije u Gradu Dubrovniku, Pero Vićan.

Vlahušić prekoračio ovlasti?

"Istina je. Jedino bih htio reći da policija nije pokucala na naša vrata već smo je zapravo sami pozvali", rekao je Vlahušić za Index dodajući kako u posjetu kriminalističke policija zapravo - nema ništa čudno. No, činjenica je kako krim policija ne ulazi svaki dan u urede gradonačelnika.

Policija ispituje navode da je gradonačelnik Vlahušić prekršio ovlasti i sam odlučio o sudbini nekretnine Dubravka na Šipanu, vrijedne 5 milijuna kuna, i to bez odluke Gradskog vijeća. Nekretnina na Šipanu je u vlasništvu tvrtke Dubrovačko primorje kontroverznog Pere Vićana koji je sa svojom Nezavisnom listom u vladajućoj koaliciji, sa SDP-om i HNS-om.

Valja naglasiti kako je Dubrovnik prvotno odbio kupiti nekretninu za koju je  Vićan licitirao cijenu od 5 milijuna kuna. Naime, nekretnina je zaštićen kulturno dobro, a Grad Dubrovnik ima pravo prvokupa. Problem je nastao u tome da se od te negativne odluke nije održala ni jedna sjednica Gradskog vijeća i to zbog  nedostatka kvoruma jer tri Vićanova vijećnika nisu dolazila na Vijeće.

Društvo prijatelja na račun Grada uplatilo novac!?

Denis Orlić, predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine, priznao je da je njegovo društvo uplatilo iznos od milijun kuna izravno na račun tvrtke Dubrovačko primorje. Orlić je također priznao da je uplata izvršena nakon zamolbe Grada Dubrovnika, odnosno gradonačelnika Andre Vlahušića. Orlić je tada priznao dubrovačkim medijima da njegovo društvo tu nekretninu ne kupuje niti ga zanima kupnja, već su to gradski novci.

Društvo prijatelja dubrovačke starine financira se  od naplate ulaza na gradske zidine, a sav prihod dužni su, prema statutu uložiti u obnovu dubrovačkih spomenika. Od ove godine Društvo cijeli prihod dijeli s Gradom na osnovi 50 posto - 50 posto.

Dubrovački gradonačelnik, koji se krio od medija u počecima afere, za sada sve negira te kaže kako su papiri čisti te da ne zna ništa o uplati!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što zanima dubrovačku policiju?

Kako doznajemo, fokus zanimanja Državnog odvjetništva, kao i policije, upravo je opravdavanje gradonačelnika Vlahušića da je prema zakonu nominalno ovlašten odobravati isplate od milijun kuna i to bez potpore Gradskog vijeća. Problem je u tome da milijun kuna zapravo predstavlja predujam za kupnju nekretnine od 5 milijuna kuna, a to je svakako posao koji prelazi njegove ovlasti.

Istražne organe posebno zanima postoji li u ugovorima za kupnju nekretnine na Šipanu tzv. "osigurač" koji kaže da ukoliko Gradsko vijeće ne odobri kupnju nekretnine na Šipanu, da se milijun kuna može smatrati posudbom Dubrovačkom primorju, koje je u Vićanovu vlasništvu.

Gdje su kamate, hipoteka i osiguranje?

Posebno je zanimljivo postaviti pitanje odnosno čuti odgovor od nadležnih u Gradu Dubrovniku kako je moguće da gradska uprava u trenutku najveće krize posuđuje lokalnom tajkunu Vićanu kojem se, podsjetimo, sudi za pretvorbeni kriminal.

Jesu li ugovorene kamate, hipoteka i sva druge mjere koje bi primijenila neka banka i svaki prosječno savjesni građanin, odgovor će dati policija a na politici ostaje odgovor trpi li Grad Dubrovnik zbog takve odluke gradonačelnika financijsku štetu jer je općepoznato da Grad uvelike kasni sa plaćanjem mnogih svojih obveza te im se na taj način gomilaju kamate. 

"Pripremili smo svu dokumentaciju i Grad Dubrovnik je čist u ovoj transakciji. Želimo da se ovo raščisti", rekao je Vlahušić za Index.

Opet Vićan

U središtu priče se našao opet kontroverzni Vićan koji je bio koalicijski partner bivše dubrovačke gradonačelnice Dubravke Šuice iz redova HDZ-a. Šuica je nakon pola mandata izbacila iz redova vladajuće koalicije Vićana i njegove vijećnike s Nezavisne liste.

Zbog ove afere navodno su već narušeni odnosi između Vlahušića i dijela dubrovačkog SDP-a, i to zbog protivljenja dijela članova SDP-a da Grad kupi nekretninu na Šipanu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara