"Kriminalizirali su Petrača ne bi li indirektno kriminalizirali Pukanića"

"Kriminalizirali su Petrača ne bi li indirektno kriminalizirali Pukanića"

IVO PUKANIĆ je bio komunikativan, a ne kontroverzan novinar, izjavio je sinoć Srećko Jurdana, Nacionalov kolumnist u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Nazvavši ubijenog vlasnika Nacionala "velikim istraživačkim novinarom", Jurdana je indirektno optužio druge medije da su kriminalizirali Hrvoja Petrača nastojeći na taj način kriminalizirati Pukanića koji je, pak, smatrao da je Petrač "žrtva prijateljstva s njim, a ne obrnuto".

Jurdana je teško optužio svoje kolege da su kao "infantilci" napadali Pukanića "da bi se umilili gazdama" te tako od njega "napravili lovinu". Nacionalov kolumnist je također ustvrdio da je "pola Zagreba, uključujući novinare, političare i bankare" bilo "dobro s Petračem dok nije došao u zatvor".

"Bajić se uplašio"

Jurdana nije imao ljepše riječi ni za policiju, koju je optužio za "konformizam" i proglasio odgovornom za ukidanje zaštite ubijenom uredniku. Novinar Berislav Jelinić, koji je opisao posljednji dan Pukanićevog života, rekao je kako se glavni državni odvjetnik Mladen Bajić "uplašio i pod pritiskom medija" svoje napore s istraživanja prvog pokušaja atentata usmjerio na druge slučajeve.

Novinar Berislav Jelinić je opisao posljednji dan Pukanićevog života te je rekao kako ima potvrdu policije kako vlasnik Nacionala, za razliku od svoje supruge, nikada nije imao veze s kokainom. Očekivalo se da će s tom potvrdom u javnost izaći glavni odvjetnik Mladen Bajić, ali je rečeno "kako za to nije vrijeme".

Za sporni tekst o Pukanićevoj supruzi Mirjani objavljen o Nacionalu je Jurdana rekao da je "samo objavio kako postoji dijagnoza", te da je bio "pažljivo intoniran". Jelinić je dodao kako je tekst objavljen u trenutku kada su neke javne osobe ustvrdile da Pukanić "zdravu suprugu nastoji hospitalizirati radi imovine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jelinić i Jurdana su uvjereni da je Pukanić ubijen zbog onoga što je pisao Nacional. Rečeno je da se u Nacionalu "radilo bez straha" te da se s "osjetljivim" temama išlo odmah, s "kalkuliranim rizikom".

Nacional "nastavlja Pukijevim tragom"

Najavljeno je kako će Nacional unaprijediti svoju koncepciju, uglavnom u grafičkom pogledu, te da će se "politička priroda tjednika više naglašavati od revijalne", iako je to "stvar internog dogovora". Jurdana je rekao da će se "nastaviti Pukijevim tragom", te da će novi broj objaviti tekst o životu svog dugogodišnjeg vlasnika, pravcima istrage i "tko sve ima krvave ruke".

Jurdana i Jelinić su uvjereni kako će istraga o ubojstvu dati rezultata, te da postoje tri pravca u kojima bi se moglo ići - Mirjana Pukanić, duhanska mafija i Vladimir Zagorec.

Odvjetnik Veljko Miljević je, pak, rekao da je "teško govoriti" o Mirjani Pukanić, jer je riječ o "gospođi s anamnezom". Pukanićev je odvjetnik rekao kako nema dokaza da je brakorazvodna parnica bila vezana s motivom ubojstva, kao i "ne mora biti" da će se Pukanićeva imovina dijeliti između Mirjane i Sare Pukanić. Pukanićevoj kćeri, kojoj nedostaje šest mjeseci do punoljetnosti, centar za socijalnu skrb će imenovati skrbnika.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara