Kristian je odrastao u Njemačkoj. Mladi odlaze iz Slavonije, ali on se vratio

Kristian je odrastao u Njemačkoj. Mladi odlaze iz Slavonije, ali on se vratio
Screenshot: Deutsche Welle

DOK mladi Hrvati masovno odlaze u Irsku ili Njemačku, Kristian Hostić se odlučio iz Njemačke preseliti u Hrvatsku, zemlju svojih roditelja. U Slavoniji je pronašao mogućnost da iz Njemačke i Hrvatske izvuče ono najbolje, javlja Deutsche Welle.

"Ja sam oduvijek imao želju živjeti u Hrvatskoj, ali je to uvijek ostala želja. Tu i tamo sam znao pogledati oglase. Kad sam završio fakultet, plaće su bile niske, nije mi imalo smisla tek preživljavati. Moji su uvjeti u Njemačkoj bili ok sve do zadnjeg dana dok nisam donio odluku da ću se vratiti u Hrvatsku", rekao je Kristian.

Radio je za Mercedes

Živi u roditeljskoj kući u Đakovačkim Selcima i svaki dan putuje oko 40 kilometara u Slavonski Brod na posao. 

"Uvijek sam se osjećao kao kod kuće kad sam u Hrvatskoj. Imam svoje prijatelje u Njemačkoj, ali kad sam ovdje, srce mi je na mjestu. Ne znam kako bih to detaljnije mogao opisati - ili osjećaš ili ne osjećaš", kaže Kristian. 

U Njemačkoj je radio u Mercedesu u blizini Stuttgarta. Njegovi roditelji su nekoć kao mladi gastarbajteri došli na jug Njemačke i još uvijek žive u okolici Stuttgarta. 

"Moji roditelji i sestra su me totalno podržavali u tome. Ipak, bili su jako žalosni što odlazim. U krugu prijatelja svi su bili šokirani, više ili manje nisu mogli razumjeti, pogotovo prijatelji koji su također podrijetlom iz Hrvatske, ali me nitko nije odgovarao od toga", dodaje. 

Radi za njemačku tvrtku 

Kristian je pronašao posao u njemačkoj tvrtki TUV Nord u kojoj je radni jezik, jasno, njemački. 

Mnogi Slavonci govore jezik, bilo da su izbjeglice ili gastarbajterska djeca poput Kristiana. 

"Mi smo ovo shvatili kao šansu da mladim ljudima koji se žele vratiti iz Njemačke u domovinu ovdje pružimo sigurno radno mjesto", rekla je Ortrun Janson-Mundel. 

Ova tvrtka iz Essena oko pet godina djeluje u Slavonskom Brodu. Zapošljava oko 50 ljudi na ovoj lokaciji. 

Iako se radi o njemačkoj tvrtki, plaće nisu njemačke, nego hrvatske. Kristian se međutim nimalo ne kaje zbog svoje odluke. Kaže da ovdje ima poslovnu sigurnost koju mu nudi jedno njemačko poduzeće, ali ujedno i hrvatski mentalitet kojeg cijeni i voli. 

"Vidio sam ovo kao mogućnost da radim u jednom normalnom radnom okruženju, odnosno, prema mom shvaćanju normalnom. Mislio sam ako ovo ovdje bude loše, onda je moja misija propala", kaže Kristian. 

Ali ta misija dosad nije propala. Ni za Kristiana, ni za njegove kolegice i kolege koji se ne kaju što su se vratili u Hrvatsku. 

Pritom upravo iz Slavonije mladi odlaze glavom bez obzira - najčešće u smjeru Njemačke.

Uvjeren je da će se mnogi mladi vratiti

Najviše je ljudi, prema medijskim napisima, napustilo upravo Slavoniju. 

Prema službenim statističkim podacima, Hrvatsku je u periodu od 10 godina napustilo 240 tisuća ljudi. 

Kolinda je čak govorila o izvanrednom stanju, ali ništa nije pomoglo. Masovni odlazak i dalje traje.  

Kristian je međutim uvjeren u to da će se mnogi od tih mladih ljudi, ili barem njihova djeca, jednog dana vratiti u Hrvatsku, kao što je to učinio i on. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara