Kaptol: Na Gay Prideu je bilo više ministara nego na misi za domovinu! Ministri: To je stvar osobne prirode

Kaptol: Na Gay Prideu je bilo više ministara nego na misi za domovinu! Ministri: To je stvar osobne prirode

Foto: Goran Mehkek/Cropix

POVODOM Dana državnosti misa za domovinu održana je u crkvi svetog Marka. Na misi su se pojavili predsjednik Ivo Josipović, potpredsjednik Sabora Josip Leko, koji mijenja bolesnog Borisa Šprema, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i nekoliko ministara, ali ne i premijer Zoran Milanović.

S Kaptola neslužbeno stižu kritike kako je više ministara bilo na Gay Prideu nego u crkvi sv. Marka gdje je misu predvodio zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić.

Na Kaptolu su uvjereni da je Vlada svjesno ignorirala misu te da je današnji nedolazak premijera i ministara samo još jedan pokazatelj odnosa ove vlasti prema Katoličkoj crkvi.

Župnik pozdravio premijera koji nije došao

Župnik Crkve svetoga Marka pozdravio je prisutne dužnosnike, pokušavajući pronaći nekoga iz Vlade.

"Predsjedniče države gospodine Ivo Josipoviću, zamjeniče predsjednika Sabora gospodine Josipe Leko, predsjedniče Vlade gospodine Zorane Milanoviću, ili njegov predstavniče", zbunio se mons. Franjo Prstec.

No ni Milanovića ni njegovog predstavnika nije bilo. U Vladinom uredu za odnose s javnošću objašnjavaju da je njihov program za danas bio poznat, da misa u programu nije predviđena te da stoga i nije riječ o nekom iznenađenju. Premijer Milanović je smatrao da nema potrebe ići dok ministrima nije ništa određivao nego im je ostavio na volju: tko je vjernik i tko želi - neka ode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je bio na misi za Božić, podsjećaju u Banskim dvorima, jer smatra da je to respekt koji je morao pokazati u povodu tog velikog kršćanskog blagdana.

"Tko je trebao biti je bio"

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović te ministar obrane Ante Kotromanović nisu se previše obazirali na kritike zbog nedolaska na misu za domovinu. "Nemam komentara, tko je trebao biti je bio" poručio je Jovanović dok Kotromanović smatra da je odlazak na misu osobna stvar.

"Što ću komentirat ja, to je stvar osobne prirode, osobnog stava. To je isto kao da me pitate zašto nitko ih HDZ-a nije došao na polaganje vijenaca - šta me briga. Ako će ići nek` ide, to je osobna stvar", zaključuje Kotromanović.

Bozanić prozvao vladajuće zbog "zakona koji se tiču obitelji i otajstva života"

Bozanić je tijekom propovijedi između ostaloga rekao kako nije ravnodušan gledajući kako se u Hrvatskoj zadire u temelje ljudskoga postojanja.

"Ovdje, gdje se zid apside ove crkve gotovo oslanja na zidove Hrvatskog sabora, kao vjernici se pitamo, čime su vođeni predlagatelji i donositelji zakona. Ne mislim ovdje na donošenje zakona kojim se uređuju razni odnosi nego na zakone koji se tiču otajstva života. Na zakone koji se tiču obitelji", istaknuo je Bozanić, koji je spomenuo i predsjednika Sabora Borisa Šprema koji se nalazi na liječenju.

"Za vrijeme ove mise molio sam za njegovo zdravlje, pa lijepo molim da mu prenesete osjećaje naše ljudske i kršćanske blizine", rekao je Bozanić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara