Kriza zbog pandemije koristi se za ilegalno krčenje Amazonije

Kriza zbog pandemije koristi se za ilegalno krčenje Amazonije
Ilustracija: EPA

I AMAZONSKA prašuma, važna za ravnotežu svjetske klime i borbu protiv klimatskih promjena, pati zbog pandemije koronavirusa, koja je ubrzala njezinu deforestaciju i degradaciju, piše BBC.

U prva četiri mjeseca ove godine deforestacija u Amazoniji porasla za 55 posto

U prva četiri mjeseca 2020. godine deforestacija je u Amazoniji narasla za 55 posto u odnosu na prošlu godinu jer se kriza oko pandemije koristi za ilegalno krčenje šume. 

Deforestacija, ilegalno rudarenje i požari na najvišoj su razini u 11 godina, a znanstvenici upozoravaju da se brzo približavamo točki s koje nema povratka i nakon koje Amazonija više neće funkcionirati kako bi trebala. 

Ta najveća i najraznolikija tropska prašuma na svijetu dom je za 33 milijuna ljudi i tisuće vrsti biljaka i životinja, prenosi BBC.

Brazilske vlasti poslale su vojsku na amazonsko područje kako bi štitila prašumu

Otkad se u ožujku koronavirus proširio Brazilom, savezna država Amazonas bilježi najveći broj zaraženih, a u isto vrijeme ima i najnerazvijeniji zdravstveni sustav. Zbog toga su se povukli mnogi od onih koji rade na zaštiti i očuvanju prašume, što su iskoristili krivolovci, ilegalni rudari i drvosječe. 

Brazilske vlasti poslale su vojsku na amazonsko područje kako bi štitila prašumu, no kritičari tvrde da vladina retorika i mjere zapravo ohrabruju ilegalnu sječu šume. 

Zbog deforestacije bi se mogli ubrzati efekti klimatskih promjena

Brazil i Bolivija su već bili među pet država s najvećim gubitkom šume 2018. godine, a 2019. su zabilježili i porast šumskih požara. 

Znanstvenici u isto vrijeme upozoravaju da bi se zbog trenutne stope deforestacije mogli ubrzati efekti klimatskih promjena. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara