Krk: Osmi međunarodni književni festival Pontes

MEĐUNARODNI književni festival Pontes 2003., koji se u gradu Krku održava po osmi put, otvoren je u ponedjeljak, a trajat će do petka 29. kolovoza.

Književna tema prva dva dana festivala bit će Goli otok kojeg su danas brodom obišli sudionici festivala.

Jučer, prvog dana festivala, održana je večer pod naslovom "Goli otok - knjige i stvarnost" na kojoj su gostovali publicist i pisac Ante Zemljar, Ivo Kosić, autor novoizdane knjige "Goli otok-najveći Titov konclogor", bivši zatvorenik na Golom otoku Vladimir Bobinac i nakladnik Franjo Butorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iznoseći svjedočanstva političkih zatvorenika, Kosić u knjizi opisuje stvaranje golootočkog sustava, organizaciju logora osnovanog 1949. te metode torture u njemu. Knjiga prvotno zamišljena kao turistički vodič prerasla je u studiju do danas još nedovoljno istraženog dijela povijesti.

Osim autora, o tom svjedočili su i njegovi bivši zatvorenici koji su istaknuli da bi od Golog otoka trebalo sačuvati nešto kao opomenu da se takve strahote više nikada ne bi ponovile.

Sutra u na programu će biti "Večer krčkih pjesnika" u kojoj sudjeluju Elfrida Matuč-Mahulja, Vera Miš-Vranković i Marica Stašić-Milić. Dan potom festival se nastavlja performance poezijom u kojoj će gostovati pjesnikinja Svetlana Jovanović i spisateljica Monika Wogrolly. Posljednja večer u petak, međunarodna je večer poezije, nazvana "Uz pjesmu, sir i vino". Sudjelovat će pjesnikinja i prevoditeljica Marijana Šutić te Jovanović i Wogrolly.

Organizator festivala je knjižara "Pontes" iz Krka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara