Krk želi biti prvi energetski neovisan otok na Mediteranu

Krk želi biti prvi energetski neovisan otok na Mediteranu
Foto: 123rf

KRK ima jasnu namjeru biti prvi energetski neovisan i CO2 neutralan otok na Mediteranu, jedan je od zaključaka Sedme energetske konferencije otoka Krka koju je organizirala udruga Eko Kvarner u krčkoj Velikoj vijećnici.

Konferencija je održana u sklopu projekta "Krk – energetski neovisan i CO2 neutralan otok" koji će Eko Kvarner realizirati u suradnji s Europskom udrugom za rizike azbesta (European Asbestos Risk Association – EARA) iz Trsta i Gradom Krkom, a uz potporu Europske inicijative za zaštitu klime njemačkog Ministarstva okoliša, zaštite prirode, gradnje i nuklearne sigurnosti.

Jedinice lokalne samouprave uključene u projekt

U projekt je uključeno svih sedam jedinica lokalne samouprave na otoku, a cilj je poticaj daljnje energetske tranzicije Krka prema obnovljivim izvorima energije.

Otok Krk već ima energetsku zadrugu, katastar krovova i nekoliko solarnih elektrana, od kojih je najveća na deponiju otpada Treskavac u vlasništvu otočne komunalne tvrtke Ponikve.

Na konferenciji je pojašnjeno kako projektirati i instalirati malu fotonaponsku elektranu u Hrvatskoj, potom osmišljavanje i optimizacija upravljačkog sustava za velik broj izvora energije te metodologija pametne integracije obnovljivih izvora energije. Također su se razmatrali ekonomski i zdravstveni aspekti postavljanja solarnih panela te prateći pozitivni efekti ugradnje solarnih panela, od gospodarskih pa do zdravstvenih.

Kroz projekt "Krk – energetski neovisan i CO2 neutralan otok" će se potaknuti daljnja energetska tranzicija energetsku otoka Krka prema obnovljivim izvorima energije, a cilj je instaliranje novih 250 do 500 solarnih panela snage do 5 kW na otoku Krku, čija ukupna snaga bi bila do jednog MW, do konca 2021. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara