Krokodil nagovara Mugabea da podnese ostavku, skriva se u inozemstvu

Krokodil nagovara Mugabea da podnese ostavku, skriva se u inozemstvu

Foto: FAH

BIVŠI potpredsjednik Zimbabvea Emmerson Mnangagwa, otpušten prije dva tjedna, pozvao je predsjednika Roberta Mugabea da podnese ostavku i kazao da se neće vratiti u svoju zemlju dok mu sigurnost ne bude zajamčena.

"Pozivam predsjednika Mugabea da uvaži pozive naroda na ostavku kako bi zemlja mogla krenuti naprijed te kako bi sačuvao nasljedstvo šefa države", kazao je Mnangagwa u izjavi danoj novinarima.

Mnangagwa je otpušten 6. studenoga na inzistiranje prve dame Grace Mugabe koja se nije slagala s time da naslijedi 93-godišnjeg predsjednika. Njegov odlazak izazvao je intervenciju vojske koja kontrolira zemlju od noći s 14. na 15. studenoga.

Najstariji čelnik na dužnosti na planetu otad je odbio napustiti vlast, usprkos pritiscima vojske, njegove stranke i ulice.

Parlament mora danas pokrenuti postupak njegove smjene.

U svojem tekstu, Emmerson Mnangagwa, u inozemstvu od otkaza, potvrdio je da je u kontaktu s predsjednikom Mugabeom, kao što je otkrio u ponedjeljak navečer šef glavnog stožera vojske general Constantino Chiwenga.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Zimbabve, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Zimbabve.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara