Krstičević odbijao reći cijenu vojne vježbe: "A kolko košta ova emisija?"

Krstičević odbijao reći cijenu vojne vježbe: "A kolko košta ova emisija?"
Screenshot: RTL

U HRVATSKOJ se posljednjih dana održavala najveća vojna vježba dosad u kojoj je sudjelovalo oko 5500 pripadnika Hrvatske vojske i dio pričuvnog sastava, a korištena je borbena i neborbena tehnika te naoružanje i oprema iz svih postrojbi. Trajala je neprekidno 72 sata i provodila se na 11 lokacija.

Ostaje misterij koliko je to sve koštalo, a odgovor nismo dobili ni jučer kada je ministar obrane Damir Krstičević, gostujući u RTL Direktu, uložio zavidan napor kako bi izbjegao odgovoriti na pitanje o tome koliko će vojnu vježbu platiti porezni obveznici.

"Koliko košta vojna vježba?" "A kolko košta ova emisija?"

Iako mu je pitanje postavljeno više puta, Krstičević je svaki put odbio izravno odgovoriti na pitanje.

"Moramo voditi računa o troškovima, mogu ja vas pitati kolko košta ova emisija?" odgovorio je na prvo od više pitanja o troškovima vojne vježbe. 

Krstičević je očito zaboravio da emisije, osim na javnoj televiziji, ne plaćaju porezni obveznici, što se nikako ne može reći za vojnu vježbu, no ni nakon odgovora voditelja Zorana Šprajca da može dobiti troškove emisije, Krstičević nije odgovorio na pitanje. 

Pitanje o troškovima vježbe Krstičeviću postavljeno više puta, svaki put odbio odgovoriti

"Što se tiče vježbe Velebit, ja bih čestitao svima na vrhunskoj izvedbi, hrvatska vojska je spremna izvršiti sve zadaće koje se postavljaju pred nju. Glavni stožer će kad završi analizu, izaći s tom informacijom, ne bih želio špekulirati", rekao je Krstičević.

Ni nakon ponovno postavljenog pitanja, Krstičević nije htio odgovoriti. 

"Mi smo s jednim pametnim planiranjem napravili cjelovitu vježbu vojske i da na taj način uštedimo. Javnost će znati", izjavio je.

"Ne izbjegavam odgovor, nego radimo sustavno"

Krstičevića u izbjegavanju odgovora nije pokolebala ni primjedba voditelja da očito izbjegava odgovor.

"Ne izbjegavam ništa, nego radimo sustavno. Ima se projekcija, ali po prvi puta radimo ovakvu vježbu", kazao je Krstičević. 

Jedina brojka koju je Krstičević dao je stara brojka godišnjih troškova vojske za uvježbavanje

Nikakvu približnu brojku ministar nije htio dati iako je priznao da postoje projekcije.

"Mogu samo kazati da je za cijelu godinu vojska što se tiče uvježbavanja, troši oko 30-ak milijuna kuna", rekao je, no vjerojatno se radi o brojci u prijašnjim godinama kada nije bilo najveće vojne vježbe.

Prevrtanje Patrije

Krstičeviću je postavljeno i pitanje je li se i ovaj put dogodila neka nesreća tijekom vježbe poput prevrtanja oklopnog vozila Patria. Podsjetimo, Index je otkrio da je prije godinu dana u prevrtanju Patrije na vojnoj vježbe ozlijeđeno osam vojnika, a jedan je završio na operaciji moždane ovojnice. 

"Uvijek je rizik, 5500 ljudi na terenu, preko 300 sredstava, koordinacija toga svega, tu su gađanja, jasno da je tu i rizik za ljude. Hvala Bogu, vježba je izvedena i po izvješću nemamo nikakvih sigurnosnih incidenata", odgovorio je Krstičević.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara