Krstičević: Pripremamo drugi pokušaj nabave aviona

Krstičević: Pripremamo drugi pokušaj nabave aviona
Foto: Hina

MINISTAR obrane Damir Krstičević rekao je na svečanosti u povodu imenovanja Trga Hrvatske vojske i Prilaza Zbora narodne garde unutar kompleksa MORH-a i HV-a da su ove godine ispred Hrvatske vojske tri cilja - ustrojavanje središta za borbenog vođu u Udbini, vraćanje vojske u Pulu te osnutak središta za besposadne zrakoplovne sustave i zapovjedništva za kibernetički prostor.

U povodu Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH), ministar Krstičević rekao je odgovarajući na pitanja novinara da je zadaća HV-a razvijati nove sposobnosti, svakoga dana biti jači i brinuti se o ljudima "jer je vojnik čovjek najvrjedniji dio obrambenog sustava".

Tri cilja

Tom je prilikom Krstičević najavio da su do kraja godine pred HV-om tri cilja.

Prvi je ustrojavanje središta za borbenog vođu po uzoru na nekadašnje Gardijsko središte za specijalističku obuku dočasnika “Damir Tomljanović Gavran” u Šepurinama.

"U rujnu ćemo otvoriti jedno takvo središte u Udbini, dok je drugi prioritet vraćanje vojske u Pulu i formiranje središta za besposadne zrakoplovne sustave", rekao je i dodao da je treći prioritet osnutak zapovjedništva za kibernetički prostor.

Priprema drugog pokušaja

Na novinarsko pitanje ne bi li ovogodišnji prioritet trebala biti i nabava borbenih zrakoplova, Krstičević je odgovorio da je Ministarstvo obrane u fazi pripreme drugog pokušaja nabave te da je važno što je vlada odlučna riješiti to strateško pitanje.

Načelnik Glavnog stožera OSRH Mirko Šundov je rekao da je vojska spremna "izvršavati sve zadaće koje ima po Ustavu i zakonima" te da će uvijek pomagati svojem narodu kada mu pomoć zatreba.

"Najvrjednije što vojska ima su naši ljudi, koji daju veliki doprinos tome što je vojska ovakva kakva jest", istaknuo je Šundov i dodao da će vojska zbog modernizacije i opremanja biti još spremnija za izvršavanje zadaća.

Zamjenik predsjedatelja Vojnog odbora NATO-saveza general Steven Shepro izjavio je novinarima da se ove godine obilježava deseta obljetnica ulaska Hrvatske u taj savez te sedamdeseta obljetnica tog saveza.

"Hrvatska se pridružila NATO-savezu zbog sigurnosti i stabilnosti, a sada pruža, odnosno pomaže širenju sigurnosti i stabilnosti kao dio saveza 29 država", izjavio je Shepro i dodao da je članstvo u NATO savezu važno te da je Hrvatska dobar prijatelj tog saveza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara