Krstičevića ispitivali o troškovima fijaska s avionima: "Sve sam već rekao"

Krstičevića ispitivali o troškovima fijaska s avionima: "Sve sam već rekao"
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

POTPREDSJEDNIK vlade i ministar obrane Damir Krstičević danas je u sklopu svečanosti potpisivanja ugovora o nabavi vojne opreme za Hrvatsku vojsku s 34 domaće tvrtke izjavio da projekt obalnog ophodnog broda "ide dalje", dok je na upit o skrivenim troškovima za nabavu borbenog zrakoplova izjavio da je "po tom pitanju sve rekao", kao i da u četvrtak u saboru očekuje argumentiranu raspravu o radu vlade zbog propale kupnje borbenih aviona F-16 Barak od Izraela.

Upitan postoje li dodatni skriveni troškovi za nabavu izraelskih zrakoplova F-16, nakon što je MORH objavio da je trošak delegacije na relaciji Izrael – Hrvatska iznosi 400.000 kuna te da je konzultantskoj tvrtki Deloitte plaćeno 190.000 kuna, Krstičević je kazao kako je "po tom pitanju sve rekao".

Krstičević je nadodao kako u četvrtak u saboru očekuje argumentiranu raspravu o radu vlade zbog propale kupnje borbenih aviona od Izraela.

Projekt obalnog ophodnog broda

Ministar je komentirao i projekt obalnog ophodnog broda za koji je kazao da je u fazi ispitivanja. "Svi strateški važni projekti Hrvatske vojske idu dalje. Obalni ophodni brod je projekt koji je kasnio četiri godine, mi smo na kraju primili taj brod i mornarica trenutno ispituje taj brod", kazao je.

Upitan za komentar kako nitko nije tražio interpelaciju zbog Uljanika koji je 'pojeo' čitavu eskadrilu aviona te treba li 'pogurati' hrvatska brodogradilišta izgradnjom ratnih brodova za potrebe Hrvatske ratne mornarice, Krstičević je kazao da je "Hrvatska vojska tu da pomogne".

"Idemo korak po korak. Imamo mnogo drugih potreba, međutim, njih moramo povezati s mogućnostima države. Kao ministar obrane volio bih da proračun bude još veći, no moramo gledati na primarne zadaće i sigurnost. Za razliku od prijašnjih vlada, ova vlada se fokusira se na obranu. Ova vlada je u tri godine povećala proračun za skoro milijardu kuna, a mi želimo još. No moramo imati odgovornosti prema umirovljenicima i mladim ljudima", rekao je.

Na upit može li jamčiti da će Ministarstvo obrane sve najavljene nabave realizirati, Krstičević je podsjetio da je Ministarstvo prošle godine "realiziralo više od tisuću postupaka nabave te da niti jedna od tih nabava nije bila obilježena oznakom tajnosti".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara