Krunoslav Prates osuđen na doživotnu kaznu zbog ubojstva Đurekovića

SUDSKO vijeće Višeg zemaljskog suda u Muenchenu osudilo je na doživotnu kaznu zatvora hrvatskog državljanina Krunoslava Pratesa zbog ubojstva hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića 1983. godine.

Na posljednjem ročištu tužitelj je hrvatsko Državno odvjetništvo optužio za sabotažu jer nisu poslali traženu dokumentaciju. Na kraju je tužitelj zaključio kako Hrvatska želi u EU, ali da u toj zemlji bivši komunisti još imaju veliki utjecaj pa i na pravosuđe.

Podsjetimo, Prates je u srpnju 2002. uhićen pod sumnjom da je 1983. pomagao u pripremi ubojstva hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića kojega su, kako sumnja njemačko državno odvjetništvo, usmrtili pripadnici tadašnje jugoslavenske Službe državne sigurnosti.

Njemački sud je utvrdio da je u ubojstvo nekadašnjeg direktora Ine Stjepana Đurekovića bio umješan vrh jugoslavenske vlasti. Sudsko je vijeće utvrdilo da je Prates djelovao kao suradnik jugoslavenske Službe državne sigurnosti od čijeg je višeg službenika Josipa Perkovića saznao da bi Đureković trebao biti smaknut kao državni neprijatelj.

Prates je 28. srpnja 1983. godine namamio Đurekovića u prostorije svoje tiskare gdje su ga dočekala trojica nepoznatih počinitelja koji su ga ubili udarcima u glavu i hicima iz vatrenog oružja. Sud je zaključio kako je Đureković ubijen po nalogu tadašnjeg predsjednika Predsjedništva SFRJ Mike Špiljka jer se strahovalo da bi mogao otkriti financijske malverzacije sprovedene u Ini, a u kojima je sudjelovao i sin Mike Špiljka Vanja Špiljak.

Prates je tijekom procesa priznao suradnju s jugoslavenskim obavještajnim službama, prije svega s tadašnjim načelnikom hrvatskog ogranka SDS-a Josipom Perkovićem, ali je nijekao bilo kakvu upletenost u Đurekovićevu smrt.

Ključni svjedok optužbe bio je bivši djelatnik jugoslavenske Službe državne sigurnosti Vinko Sindičić, koji je tijekom svjedočenja teško teretio optuženog kao i neke osobe iz bivšeg jugoslavenskog državnog vrha.

D.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara