Krvava pobuna u meksičkom zatvoru: U sukobima rivalskih bandi 30-ak mrtvih

Tekst: B.R.
Foto: AFP / Ilustracija

29 ZATVORENIKA je poginulo u krvavoj pobuni koja je u ponedjeljak izbila u zatvoru pored grada Mazatlana u sjeverozapadnoj meksičkoj pokrajini Sinaloa, javljaju danas lokalni mediji.

Prema izjavama lokalnih dužnosnika zaduženih za državnu sigurnost, 18 je zatvorenika izrešetano mecima, a još 11 ih je izbodeno noževima u međusobnom sukobu članova suprotstavljenih narkobandi i pokušaju da preuzmu kontrolu nad zatvorom. U nastojanju da ih spriječe i obuzdaju nasilje teško su ozlijeđena najmanje tri zatvorska čuvara. U pretresu ćelija nakon pobune policija je pronašla više komada vatrenog i hladnog oružja.

Pobuna je započela u ranim jutarnjim satima, prilikom smjene čuvara, koju je dio zatvorenika pokušao iskoristiti da preuzme kontrolu nad zatvorom, u kojem je smješteno više od 1.600 osuđenih kriminalaca.

U pokrajini Sinaloa vrlo je jak istoimeni narkokartel koji kontrolira krijumčarenje droge na tom području, ali i opskrbu zatvora narkoticima, što je također unosan posao. Kontrolu nad objektom vratila je meksička vojska, koja je razbila pobunu i od pravosudnim lasti zatražila razmještaj pojedinih zatvorenika u druge zatvore kako bi se razbile već formirane zatvorske bande.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara