Krvavi obračun crnaca i Hispanoamerikanaca u losanđeleskom zatvoru

U SUBOTU popodne po lokalnom vremenu je u zatvorskom kompleksu North County, sjeverno od Los Angelesa  došlo do nereda u kojemu je poginuo jedan, a ozlijeđeno preko 50 zatvorenika, od kojih 9 kritično.

Sukob je nakon četiri sata prekinut intervencijom 200 šerifovih zamjenika, koji su radi smirivanja stanja bili prisiljeni koristiti suzavac, ali među kojima nije bilo ozlijeđenih.

Očevici navode kako je sukob izazvalo nekoliko stotina hispanoameričkih zatvorenika koji su nasrnuli na svoje crne suuznike, navodno u znak odmazde zbog hispanoamerikanca izbodenog nožem u centralnom zatvoru muškom Los Angelesa.

U jednom trenutku je u neredima sudjelovalo preko 2000 zatvorenika. Zatvor, koji uživa status "maksimalne sigurnosti", može primiti njih 3800.

Lee Baca, šerif okruga Los Angeles, pod čijom nadležnošću se nalazi zatvor, tvrdi da je primio anonimno pismo zatvorenika koji tvrdi da će doći do sukoba hispanoameričkih i crnih zatvorenika, te moli da se zatvorenici odvoje "po rasnoj osnovi, radi svačije sigurnosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baca je izjavio kako su crni i hispanoamerički zatvorenici odvojeni, odnosno zaključani u svojim ćelijama. Priznao je da se time krši presuda Vrhovnog suda SAD o zabrani rasne segregacije u zatvorima, ali je odluku opravdao "posebnim okolnostima", odnosno naveo "da su ljudski životi važniji od održavanja lažne slike o rasnoj harmoniji".

Ubijeni zatvorenik je 45-godišnji crnac po imenu Wayne Tiznor, koji je u zatvor sproveden zbog toga što se kao registrirani seksualni prijestupnik nije bio prijavio policiji. Njegova smrt je, po svemu sudeći, rezultat premlaćivanja, a detektivi odjela za ubojstva sprovode istragu.

North County, koji je nakon otvaranja 1990. godine bio hvaljen kao "moderan" zatvor, posljednjih je mjeseci pogođen endemskim nasiljem, odnosno stalnim sukobima po rasnoj osnovi. Šerifov ured navodi kako je prošle godine zabilježeno 33 veća incidenta, od toga 19 u North Countyju. U posljednja dva mjeseca zabilježeno je sedam većih incidenata.

Jody Kent, glasnogovornica ACLU, vodeća američke organizacija za građanska prava, pak, sukobe objašnjava lošim uvjetima u zatvoru, odnosno nedostatkom sadržaja koji bi zatvorenicima omogućili da vrijeme provode na "kreativniji način", umjesto da se upuštaju u besmisleno nasilje na rasnoj osnovi.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara