Kuba odbacila amandman na ustav koji bi mogao omogućiti istospolne brakove

Kuba odbacila amandman na ustav koji bi mogao omogućiti istospolne brakove
Foto: EPA

KUBA je u utorak odbila amandman na novi ustav koji bi otvorio put legalizaciji istospolnih brakova, u znak "poštivanja različitih mišljenja".

Povjerenstvo zaduženo za izradu novog ustava predložilo je da se izbaci amandman koji bi otvorio vrata istospolnim brakovima jer kaže da je brak zajednica "dvoje ljudi... s apsolutno istim pravima i obvezama". Zbog tog su se amandmana pobunili Crkva i većina građana.

Povjerenstvo koje vodi lider Komunističke partije Raul Castro predložilo je parlamentu da se kompletno izbaci pitanje braka iz ustava, te da se njime bavi obiteljski zakon koji bi trebao biti izmijenjen ubrzo nakon što se usvoji novi ustav. 

Brak izvan novog nacrta ustava

"Povjerenstvo predlaže da se koncept braka ostavi izvan novog nacrta ustava, kao znak poštivanja različitih mišljenja", rekla je Nacionalna skupština na Twitteru.

Takva je odluka donesena unatoč pozivu predsjednika Miguela Diaza-Canela koji je ranije zatražio da se "eliminira svaka vrsta diskriminacije u društvu".

Nacionalna skupština ovaj tjedan treba glasati o nacrtu ustava, koji će biti stavljen na referendum početkom 2019.

Novi ustav koji će zamijeniti onaj iz 1976. ne spominje komunističko društvo, iako dokument potvrđuje socijalističku prirodu političkog sustava i vodeću ulogu Komunističke partije.

Isto tako priznaje pravo na privatno vlasništvo, ulogu koju mogu igrati tržišta te važnost stranih investicija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara