KUBA U POVJERENSTVU UN-A ZA LJUDSKA PRAVA, AMERIKANCI BIJESNI

Kuba je u utorak ponovno izabrana za članicu Povjerenstva UNa za ljudska prava, što je izazvalo bijes Amerikanaca i komentar da je takav potez "jednak imenovanju Al Caponea na čelo zaštitarske službe u banci".

Za članstvo u Povjerenstvu za ljudska prava glasa se u UN-ovom ekonomskom i socijalnom vijeću (ECOSOC). Kuba je ponovno izabrana za članicu Povjerenstva bez ikakva protivljenja.

"Kuba ne zaslužuje stolicu u Povjerenstvu za ljudska prava, Kuba zaslužuje biti predmetom istrage toga Povjerenstva", kazao je glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kubanske su vlasti prošloga mjeseca zatvorile i osudile na teške zatvorske kazne 75 svojih disidenata, a zatim i pogubile trojicu muškaraca optuženih za otmicu broda kojim su nastojali stići do Floride.

"Članstvo Kube u Povjerenstvu za ljudska prava jednako je imenovanju Al Caponea za šefa sigurnosti u banci. To je nepriličan potez koji ne služi na čast nikome", kazao je Fleischer.

Države se u Povjerenstvo za ljudska prava biraju na tri godine po regionalnom principu. Regija kojoj pripada Kuba nije imala nikakva protivljenja da se službena Havana ponovo smjesti u Povjerenstvu za ljudska prava, sa sjedištem u Ženevi, pa Amerikanci nisu imali nikakva utjecaja na taj reizbor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara