Kubanci glasali za novi ustav, ostaju komunistička zemlja

Kubanci glasali za novi ustav, ostaju komunistička zemlja
Foto: EPA

KUBANCI su, po svemu sudeći, ratificirali prijedlog novog ustava koji priznaje pravo na privatno vlasništvo, ali zadržava jednopartijski sustav, prenosi agencija Reuters pozivajući se na internetske objave i neovisni digitalni list El Toque. 

Na Kubi ne postoje izlazne ankete, ali građani mogu pratiti prebrojavanje glasačkih listića u svojim četvrtima, piše Reuters. 

Yoani Sanchez, najpoznatija disidentica i pionirka među blogerima na Kubi, koja vodi neovisni list u digitalnom izdanju, izložila se uvredama u vlastitom susjedstvu jer je pratila prebrojavanje glasova. Svjedočila je tako da je na 400 glasačkih listića bio zaokružen odgovor ''da'' novom ustavu, a samo je 25 bilo protiv.

Neovisni list El Toque zatražio je korisnike da šalju rezultate prebrojavanja iz svojih četvrti. Njih desetak pokazalo je nadmoćnu pobjedu ''da''.

Slični su rezultati stizali i iz drugih četvrti Havane. Tako je korisnik pod imenom @KitKatMelissa napisao da je Ustav ratificiran s 487 glasova za, a 67 je imalo odgovor ''ne''. 

Iz središnjeg okruga u pokrajini Villa Clara objavljeno je da je za novi ustav glasalo 414 birača, a 66 je bilo protiv.

Višemjesečne rasprave

Rasprava o prijedlogu novog ustava vodila se mjesecima, Vlada je isticala da novi ustav s jedne strane čuva kontinuitet politike vođe kubanske revolucije Fidela Castra, a istodobno je prilagođen zahtjevima današnjice.

Protivnici ističu da novi ustav nastavlja jednostranačku vladavinu Komunističke partije i gušenje sloboda.  

Prema podacima Nacionalnog izbornog povjerenstva (CEN), do 17 sati u nedjelju, što znači sat vremena prije zatvaranja birališta, svoje glasačko pravo ostvarilo je sedam milijuna i 524 tisuće birača, a na Kubi to znači osobe starije od 16 godina, odnosno 81,53 posto upisanih birača, prenosi kubanski portal Juventud rebelde.

Predsjednik Miguel Díaz-Canel istaknuo je važnost novog ustava karipskog otoka.

"Ustav proširuje građanska prava, riječ je o modernom i naprednom dokumentu koji će omogućiti lakši i odlučniji napredak."

Tekstom novog ustava priznaje se pravo privatnog vlasništva, uloga tržišno orijentiranog gospodarstva i važnost stranih ulaganja. Uvodi se institucija premijera, a broj predsjedničkih mandata, koji je dosad bio neograničen, ograničava na dva. 

Međutim, iz konačne verzije izbrisana je formulacija koja bi otvorila put sklapanju istospolnog braka, čemu su se usprotivile crkve.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara