Kuća ljudskih prava zatražila rješavanje slučaja Vesne Balenović

Kuća ljudskih prava zatražila rješavanje slučaja Vesne Balenović

Tekst: S.C.H.
Foto: Arhiva

KUĆA ljudskih prava podržala je danas predsjednicu udruge Zviždač Vesnu Balenović u njezinim nastojanjima da kraju privede punih devet godina dug sudski spor s naftnom kompanijom Inom.

Podršku Balenović na konferenciji za tisak dali su predsjednica udruge B.a.B.e. Sanja Sarnavka, Zoran Pusić iz Građanskog odbora za ljudska prava i Vesna Teršelič iz udruge Documenta-suočavanje s prošlošću, koji su od Vlade zatražili da financijski obešteti Vesnu Balenović i da je vrati na prijašnje radno mjesto u Ini, s kojeg je potjerana prije devet godina nakon što je upozorila na nezakonitosti i slučajeve gospodarskog kriminala u toj kompaniji.

Svi sudionici konferencije za novinare zajedno su poslali otvoreno pismo na adresu premijerke Jadranke Kosor i novoizabranog predsjednika Ive Josipovića, u kojem se traži da se mirnim putem konačno završi spor Vesne Balenović, koji se u ovom trenutku nalazi na rješavanju na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Teršelič Vladi: Dokažite da ste doista spremni napraviti zaokret

Vesna Teršelič je tom prilikom izjavila kako očekuje da predsjednica Vlade pokaže Bruxellesu i Europskoj komisiji da je Hrvatska spremna učiniti zaokret i poštovati ljudska i radnička prava svojih građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Balenović je podsjetila da joj je Vlada kao odštetu za devetogodišnji nepravedni sudski progon ponudila 20.000 eura, ali bez povratka na svoje radno mjesto i prava na zaostale neisplaćene plaće, što ona ne želi prihvatiti, te je najavila nastavak borbe za svoja prava.

"Moćni i bogati imaju vremena i novca za progon Vesne Balenović"

U pismu upućenom na adresu premijerke Kosor i predsjednika Josipovića, uz podsjećanje na pojedinosti slučaja i tešku financijsku situaciju u kojoj se Balenović našla nakon hrabrog istupa u javnosti prije devet godina, navodi se kako će "svaka priča o borbi protiv korupcije biti neuvjerljiva ukoliko ne bude hitno nešto poduzeto kako bi se riješio nezavidan položaj gospođe Balenović i njezine obitelji".

"Duboko vjerujemo da se mora zaustaviti kontinuirani progon moćnih i bogatih osoba koje imaju vremena i sredstava za sudsko gonjenje gospođe Vesne Balenović. Mora se naći vremena za ozbiljan razgovor koji će dovesti do nalaženja rješenja slučaja Balenović jer ne postoji niti jedno logično ili moralno opravdanje za činjenicu da je ona i nadalje nezaposlena (zar nam ne trebaju vrsni ekonomski stručnjaci/kinje?!), bez ikakvih sredstava za život i pritom progonjena od onih koji bi trebali posramljeno šutjeti", upozoravaju iz Kuće ljudskih prava.

Na kraju pisma se skreće pažnja i Vladi i predsjedniku na to da će tek rješavanjem slučaja Balenović moći dokazati dijelom iskazanu volju za sustavnom borbom protiv korupcije u kojoj, kako se često ističe, "nema nedodirljivih".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara