Kuha na Kosovu: Srbi jučer bacali balvane danas izgradili "Berlinski zid"

Kuha na Kosovu: Srbi jučer bacali balvane danas izgradili "Berlinski zid"

Foto: RTS

SJEVER Kosova još od jučer odsječen je od svijeta, nakon što su lokalni Srbi blokirali prometnice pa je onemogućen promet robe i ljudi. Riječ je o reakciji na odluku Euleska da na graničnim prijelazima prema Srbiji  prebaci pripadnike kosovske carine i policije.

> Srbi na Kosovu opet spremaju balvane, Tadić smiruje tenzije

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Srpska državna televizija izvijestila je kako je potpuno blokiran magistralni put Kosovska Mitrovica-Raška, a na barikadi kod Leposavića vozila se propuštaju jednim prometnim trakom. Na glavnom mostu preko Ibra, koji dijeli južni od sjevernog dijela Kosovske Mitrovice, šljunkom je ojačana barikada koja je sada visoka nekoliko metara, a neki ga već nazivaju "Berlinski zid". Najviše nezadovoljnih Srba okuplja se na graničnom prijelazu Brnjak i Jarinje.

Beograd bi "kompromis" bez carinika i policije s Kosova

Sve nade Vlade u Srbiji da se stanje u toj susjednoj zemlji riješi polažu se u odluku Bruxellesa gdje je službeni Beograd podnio prijedlog za rješavanje postojeće krize na Kosovu. Riječ je dokumentu koji se tiče Brnjaka i Jarinja dva najspornija granična prijelaza koji bi se na taj način riješio na "obostrano prihvatljiv način".

No njihov prijedlog u ni jednom dijelu ne sadrži prisustvo kosovskih carinika i policije. Prema neslužbenim informacijama teško da će Bruxelles na to pristati s obzirom da se radi o neovisnoj državi koja je spremna uspostaviti suverenitet dužinom cijelog svog teritorija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara